Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-04-2008, 12:39   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ankaralılar dikkat.. Kazıklanıyorsunuz !

Click the image to open in full size.16 büyükşehir belediyesince verilen ulaşım, su, doğalgaz gibi çeşitli hizmetlerin fiyatları araştırıldı!



CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün yaptığı bir inceleme, Büyükşehir Belediye hizmetlerinin vatandaşlara en pahalı sunulduğu ilin Ankara olduğunu ortaya koydu. Tekin’in 16 Büyükşehir Belediyesi’nden edindiği rakamlara göre yaptığı araştırma sonucuna göre, su, ulaşım, cenaze hizmetleri, ilan-reklam gibi hizmetler vatandaşa pahalı Ankara’da sunuluyor.

ULAŞIMDA ANKARA EN PAHALI İL

“16 Büyükşehir Belediyesi’ndeki fiyatlara baktığımızda, birçok hizmette yüksek fiyatlarla Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açık ara önde olduğunu görüyoruz” diyen Bingöl, bunu örneklerle aktardı:

* Ulaşım:
Büyükşehirler arasında otobüs ile ulaşımda en pahalı iller Ankara ve Bursa. Ankaralı ve Bursalılar, bir yerden bir yere gitmek için otobüsü tercih ettiklerinde 1,5 YTL ödüyorlar. Ankara ve Bursa’yı 1,3 YTL ile İstanbul, 1,2 YTL ile Kayseri, 1,15 YTL ile Eskişehir izliyor. Ulaşımda en ucuz iller 0,75 YTL ile Diyarbakır, 0,8 YTL ile Mersin. Ankara metro ulaşımında da en pahalı il konumunda. Metro ücreti İzmir ve Bursa’da 1 YTL, İstanbul’da 1,23 YTL, Ankara’da ise 1,50 YTL.

* Su:
Büyükşehir Belediyeleri arasında Bursa’dan sonra en pahalı su Ankara’da. Bursa’da 0-10 metreküpe kadar bir metreküp su 3,92 YTL iken, 10 metreküpten sonraki fiyat birden 11,21 YTL’ye çıkıyor. Yine Bursa’da, işyerleri 1 metreküp suyu 23,68 YTL’ye kullanıyorlar ki bu, Türkiye’nin en pahalı su fiyatını oluşturuyor. Ankaralılar, en pahalı su kullanan ikinci il halkı. Ankara Büyükşehir Belediyesi suyu Ankaralılar’a üç ayrı fiyat aralığında satıyor. 0-10 metreküp aralığında 1,35 YTL ödeyeceksiniz. Su kullanım oranınız 11-30 metreküp arasında kalırsa, metreküp başına ödeyeceğiniz rakam 3.46 YTL’ye fırlıyor. Su tüketiminiz 31 metreküpü aşarsa, metreküp ücretiniz bir anda 5,01 YTL oluyor. Yani, Türkiye’nin en pahalı su tüketen 2. ilin vatandaşı olma ünvanına sahip oluyorsunuz.

* Doğalgaz:
16 Büyükşehir Belediyesi’nin, 12’si doğalgaz hizmeti sunuyor. Doğalgazda da, Ankara Büyükşehir Belediyesi yine ön sırada yer alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi doğalgazın hem ilk aboneliğini pahalı yapıyor hem de doğalgazın metreküpünü pahalı satıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, uzun davalar sonunda kaybettiği 300 dolarlık abonelik bedelini, 180 dolar artı KDV’ye çekmek zorunda kalmıştı. Bu rakam bile, doğalgaz satışı yapan iller arasında Ankara’yı pahalılıkta üst sıralarda tutmaktadır.

* Mezar Yeri:
Mezar fiyatlarında da en pahalı iki ilden biri Ankara. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde mezar ücreti rekor rakamlarda. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cebeci Asri Mezarlığı’nda mezar yerini 13 bin YTL’ye satarken, bu rakam İstanbul’daki tüm mezarlıklardan daha pahalı. Yani en pahalı mezar yeri yine Ankara’da.

İstanbul’da mezar fiyatları, mezarlıklara göre değişiyor. Tarihi mezarlıklar; Karacaahmet, Zincirlikuyu ve Çengelköy’ün yeni kısmında mezar fiyatları 2.500 YTL’den başlıyor. Bu mezarlıklardan ölmeden mezar almaya kalkarsanız, ödeyeceğiniz rakam 9 bin YTL’ye çıkıyor. İstanbul’un diğer mezarlıkları; Küçükyalı, Ortaköy, Yeniköy, Aşiyan, Nifababa, Nakkaştepe, Necatibey, Mısırtarlası, Edirnekapı, Sakızağacı, Eyüp, Kanlıca ve Kızılçeşme mezarlıklarında ise mezar fiyatları bin YTL. Bu mezarlıklardan ölmeden mezar yeri almak isterseniz, ödeyeceğiniz rakam ise 4 bin 500 YTL.

Ankara, Karşıyaka ve Sincan mezarlıklarında birinci sınıf lahitli mezar ücreti 330 YTL iken, bu mezarlıklardan ölmeden mezar yeri almak isterseniz 7 bin 800 YTL ödemek zorundasınız. Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda ise bir mezar yeri, İstanbul’dan bile pahalı. Cebeci Mezarlığı’nda mezarlık 13 bin YTL. Kocaeli ve Diyarbakır’da ise mezarlık dahil tüm cenaze işlemleri ücretsiz.

* İLAN-REKLAM VERGİSİ:
Işıklı tabela vergisi İstanbul’da 100 YTL, İzmir’de 30 YTL iken, Ankara’da 130 YTL. Işıksız tabelada da, Ankara en pahalı il. Onun da bedeli 82 YTL.

OLAĞAN DIŞI FİYATLAR

Bingöl, Türkiye’de 16 büyükşehir belediyesi olduğunu hatırlatarak, “Bu belediyeler su, ulaşım, cenaze hizmetleri gibi bir dizi hizmeti vatandaşlara ücretle sonmaktadır. Belediyecilikteki temel amaç, vatandaşa bu hizmetleri olabildiğince ucuz sunmaktır. Yoksa pahalı hizmetler sunup, bu hizmet karşılığının halktan elde edilen karla başka işler yapmak, belediyeciliğin amacı ile çelişen bir durum olur. Ancak, Büyükşehir Belediyeleri’nin bazılarında hizmetler olağandışı fiyatlarla sunulmaktadır” dedi. Bingöl, “Sosyal devlet olgusu içinde halka ucuz hizmet götürmekle görevli bu belediyelerin ortak amacı kar etmek olmuş ve bu fiyatlar da vatandaşın mütevazi bütçesini altüst eden sonuçlar doğurmuştur. Zaten ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşın bütçe açığına, halka hizmet etmekle görevli olan belediyeler de açığı büyüterek katkı koymaktadırlar..” diye konuştu.

Ajanslar
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla