Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-04-2008, 09:34   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Pirinç tarlada 90YKr markette 5 YTL




Click the image to open in full size. Pirinçteki fahiş fiyatın nedeni olarak stok yapan toptancılar gösteriliyor. Tarladan 90 kuruşa alınan çeltiğin fiyatı markette 5 YTL'yi buluyor. Halkın tepkisi ise pirinç tüketimini azaltmak oldu Pirinç, tarladan sofraya gelirken fiyatı yaklaşık 8 kat artıyor. Tarlada 80-90 kuruşa satılan çeltik, değirmenlerde pirinç haline getirilerek 1.3 YTL'ye toptancılara satılıyor. Toptancıların 1,6-1,8 YTL arası fiyatla perakendecilere ulaştırdığı pirincin market raflarındaki fiyatı ise 5 YTL'ye kadar çıkabiliyor. Zincir mağazalardaki bakliyat reyonlarının dev şirketlerin elinde olduğunu belirten piyasa uzmanları, pirinç fiyatının 'rafta' belirlendiğine dikkat çekiyorlar.

ÜRETİM ARTMASINA RAĞMEN...

Pirinçte görülen fiyat artışlarının sebebi olarak piyasada yeterli ürün olmaması gösteriliyor. Ancak Türkiye'de yılda 550 bin ton pirinç tüketilirken, geçen yıl 400 bin tonluk üretime ek olarak yapılan ithalatla şu anda piyasada 720 bin ton pirinç bulunduğu belirtiliyor. Benzer şekilde 2006'da dünyada da üretilen pirinç miktarı 420 milyon ton iken, geçen yıl kuraklığa rağmen bu rakam 426 milyon tona yükseldi. Tarım Bakanlığı da tüketicilerin kaygılarını önlemek için 100 bin ton daha vergisiz pirinç ithalatına izin verildiğini açıklamıştı.

FİYAT RAFTA BELİRLENİYOR

Pirinç Değirmencileri Derneği Genel Sekreteri Birol Kocaman, çiftçinin çeltiği çok ucuza sattığını belirterek, pirinci depolarında stoklayan perakendecilerin büyük bir rant elde ettiklerini söyledi. Piyasanın vurguncuların elinde kurtulması için yasal boşluğun giderilmesini isteyen Kocaman, 'Bakliyatın fiyatı tarlada değil market raflarında belirleniyor. Yasal boşluktan yararlanan spekülatörler üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor' dedi.

Pirinç boykotu büyüyor

Yapılan spekülatif zamlar sonrası hem vatandaşlar, hem de işçilerine yemek veren kuruluşlar pirinç yerine bulgur, makarna gibi alternatif gıda ürünlerine yöneldi. Spekülatörlerinin oyununu bozmak için başlatılan boykot kararına catering firmaları ve işletmeler de katılmaya başladı. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, Türkiye'de pirincin fazla spekülasyonu olduğunu söyledi. Tüketicinin endişeye kapıldığını belirten Deniz, 'Tüketici ihtiyaçtan fazlasını almamalıdırlar. Dünyanın gıda üretimi yeterli' dedi.

Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser ise geçtiğimiz hafta tüketicileri tepki göstermeye davet ettiklerini fiyatlar düşene kadar pirinç almayın çağrısında bulunduklarını söyledi. Keser 'Tüketicler marketlere saldırdı. Bu da spekülatörlerin ekmeğine yağ sürdü' diye konuştu.

(Yeni Şafak)
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla