Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-05-2008, 09:28   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Devlet, Vahdettin mührünün peşinde

Kültür Bakanlığı, müzayedede satılması ertelenen devlet mührü için suç duyurusunda bulundu.

Click the image to open in full size. Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin'in mührü için bakanlık ve mührün sahibi arasında hukuki bir tartışma yaşanıyor.
Antikacı Selden Emre, yurtdışından aldığı Mühr-i Hümayun'u Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin Aralık 2006'daki Yeniyıl Müzayedesi'nde satışa çıkardı. Böylece mühürden haberdar olan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. İlber Ortaylı, eserin satılamayacağını söyleyerek müzeye verilmesi gerektiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de bakanlık bünyesinde kurulan komisyonun belirlediği bedel üzerinden mührü satın alıp Topkapı Müzesi'ne koymayı planladı. Ancak mührün sahibi Selden Emre, muhammen bedelin 140 bin YTL olarak belirlendiğini öğrenince satmaktan vazgeçti. Bakanlık ise satışı kendilerinin durdurduğunu ifade etti.
MÜHRÜN aynısı, Vahdettin'in büyük kızı Ulviye Sultan'ın tek çocuğu Hümeyra Özbaş'ın oğlu Halim Özbaş'ta da bulunuyor. 1918'de tahta çıkan Vahdettin, biri sadrazamlarda kalması için diğeri de kendisinde bulunmak üzere aynı mühürden iki adet yaptırmış.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla