Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-06-2006, 20:21   #1
pasadena_1903
Guest
 
pasadena_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
El-Amin geri gelir mi?

Engin Kehale

Click the image to open in full size.

Son haftalarda kartalhaber.com'da basketbol haberlerinin yorumlarını okuyorum. Takımdan geçen sezon ayrılan, yaptığı basketbol gösterileriyle "Pascal" takma adını alan El-Amin'in geri dönmesini gönülden istiyorsunuz. El-Amin gibi bir oyuncuyu kim istemez ki? Ancak Khalid'in geri dönmesi o kadar kolay değil. Aslında sadece "Geri gelir mi?" demek yanlış. "Beşiktaş Khalid'i alabilir mi?" diye de düşünmek gerekiyor.
El-Amin'in tekrar dönmesi için Beşiktaş'a gönül veren herkese önemli görevler düşüyor. Önce yönetimden başlayalım. Beşiktaş'ın bu sezonki bütçesi 1.250.000-1.500.000 dolar civarlarında. Sponsorluk ve pazarlama gelirleri ile beraber 2.500.000 olduğunu varsayalım. Khalid'in bu sene Ukrayna'da aldığı para 950.000 dolar. Yani onu almak için bütçenizin üçte birinden fazlasını harcamanız gerek. Durum böyle olunca da El-Amin'i almak imkansızlaşıyor. Eğer yönetim son sezonlardaki ivmeyi devam ettirmek istiyorsa basketbola gereken önemi vermeli. Nobre ve Delgado'nun (eğer gerçekleşirse) transfer bedelleri 15.000.000 doları bulacak. Basketbolda tüm takım için ayrılan bütçenin 10-15 katı kadar yani. Beşiktaşlı gönüllerde basketbol sevgisi gittikçe artıyor. Böyle bir dönemde yönetimin bu spor dalına yaklaşımı çok önemli.
Murat Didin ve basketbol takımına da düşen önemli görevler var. Eğer Khalid kadar önemli oyuncuları almak istiyorsanız, takımınızın onların beklentileri ile uyuşması gerekiyor. Eğer Beşiktaş Avrupa'da adı olan bir kulüp haline gelebilirse, bir oyuncuya talip olunduktan sonra başlayan süreç çok kolaylaşacak. ULEB Cup bunu başarmak için en önemli vitrin. Telekom ve Darrüşşafaka'nın son senelerdeki başarısızlıklarından sonra Beşiktaş geçen sene gruptan çıkma noktasına kadar geldi. Çıkabilecek gücü de vardı. Ama olmadı. Eğer bu sene ve gelecek senelerde daha iyi yerlere gelinip en azından bir çeyrek final, yarı final oynanabilirse Siyah-beyazlıların adı tüm Avrupa'da duyulur. Yeni transfer Reese'in İspanya'da kendisini isteyen takımlar varken Beşiktaş'ı seçmesinin önemli nedenlerinden biri ULEB Cup. Ayrıca Kerem'in Real Madrid'e gitmesi, İspanya'da Beşiktaş'ın adının duyulmasını sağladı. Okuduğum spor gazetelerinin çoğunda Real Madrid ve Kerem ile beraber Beşiktaş'ın da adı geçti.
Bu çarkın içinde Siyah-beyazlı taraftarların takıma vereceği destek çok önemli. Destek derken sadece manevi değil, maddi destekten de söz ediyorum. İspanya'da seyirci ortalaması 9.000'in üzerinde. Ortalama diyorum, sakın başka bir şey anlamayın. Akatlar'ın artık her maç dolmasa bile 3.000 kişiye ev sahipliği yapması gerekiyor. Gişe hasılatı bir kulüp için önemli gelirlerden biri. Ayrıca alınacak forma, şort vs. gibi ürünlerin getirdiği geliri unutmayalım. "Bulamıyoruz ki?" diyeceksiniz ve de haklısınız. Yönetimin araftara bütün bu ürünleri alma olanakları sunması gerekiyor.
İspanya'da basketbol ligi Federasyon tarafından yürütülmüyor. Kulüplerin kurduğu ACB adlı organizasyon bu görevin sahibi. Ve basketbolu büyük kitlelere ulaştırmak için çok iyi bir pazarlama stratejisi uyguluyorlar. NBA'den sonra en iyisi demek daha doğru. Ancak Türkiye Ligi'nin yeterince pazarlaması yapılmıyor. Şimdi düşünün bir oyuncuya iki teklif geliyor, biri İspanya Ligi'nde biri Türkiye Ligi'nde şampiyonluğa oynayan takımlardan. Üzülerek söylüyorum, ilk seçim çoğunda ACB ligi olacaktır. Bir oyuncu için kaliteli ve takip edilen bir ligde oynamak önemlidir. Artık Türkiye Ligi'ni İspanya Ligi ile yarışacak hale getirmek gerekiyor. Ben ligimizin kalitesinin İspanya ve İtalya ile yarışacak düzeyde olduğunu düşünüyorum. Ancak yönetimler, pazarlama ve basketbol kültürü derseniz orası ayrı...
Gördüğünüz gibi El-Amin'i getirmek o kadar da kolay değil. Keşke gelse, keşke onu en azından bir sene daha izleyebilsek. Ama şu andaki imkanlar ne yazık ki buna izin vermiyor. Artık Siyah-beyazlılara gönül veren herkesin amacı çıtayı bir kademe daha yükseltmek olmalı. İşte o zaman El-Aminli veya Hüseyin Beşoklu bir Beşiktaş izlemek düşünülebilir. Kısa zamanda Beşiktaş'a en fayda sağlayacak oyuncular ise Ülkerspor'dan gelecek gençler olacaktır.



Güzel yazmis Engin Kehale... Gercekten bu yönetim basketbol'dada büyümesi lazim, hele son 2 sezon'dan sonra!!!