Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-05-2008, 11:27   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Vergi Carlsberg'i pes ettirdi




Biraya uygulanan vergiler ve rekabetten bezen Carlsberg, Türkiye pazarından çekilmeye hazırlanıyor.

Danimarkalı Carlsberg, biraya uygulanan vergiler ve sektördeki rekabetten bezdi. Bir süre önce Türkiye’ye yapacağı ek yatırımları askıya alan Carlsberg, şimdi de pazardan çekilmeye hazırlanıyor. Referans Gazetesi’nin haberine göre, biraya uygulanan yüzde 35 ÖTV ve yüzde 18 KDV nedeniyle Danimarkalı Carlsberg Breweries Türkiye’den vazgeçti. Daha önce Türkiye’ye yapacağı ek yatırımları askıya aldığını açıklayan dünyaca ünlü bira üreticisi Carlsberg, Tuborg Carlsberg adıyla faaliyet gösterdiği Türkiye pazarından çekilme kararı aldı. Carlsberg, satın aldığı günden beri zarar yazan Türk Tuborg’daki yüzde 95.65’lik hissesini Romanya ve İsrail’deki ortağı CBC Group’a satmak için görüşmelere başladı. Carlsberg’in satış kararında pazara giren iki yeni yerli oyuncunun yarattığı rekabet de etkili oldu.

1.6 MİLYAR DOLAR
Türkiye’de yerli ve yabancı 45 markanın boy gösterdiği 1.6 milyar dolarlık bira pazarının Efes Pilsen’den sonra ikinci büyüğü Türk Tuborg, 2001 yılında yaşanan kriz sırasında Yaşar Holding tarafından Danimarkalı Carlsberg’e devredilmişti. Türk Tuborg’u 57.3 milyon dolara satın alan ve payını yüzde 95.65’e çıkaran Carlsberg, Türk Tuborg için bugüne kadar 220 milyon dolara yakın yatırım yaptı. Ancak 2000 yılından bu yana zarar yazan şirketin toplam zararı 367.1 milyon YTL’ye kadar ulaştı. Piyasa değeri ise sadece yüzde 8 artarak 130 milyon dolara çıktı.

ÖTV YÜZDE 250 ARTTI
Tuborg Carlsberg’in artan zararlarının en önemli nedeni bira sektöründe uygulanan ÖTV oranının Ocak 2003 ile Şubat 2005 tarihleri arasında 2 yılda yüzde 250’yi bulması oldu. Rekabet nedeniyle artışı fiyatlarına yansıtamayan Tuborg Carlsberg’in kár marjları da sürekli geriledi. Carlsberg’in Türkiye’den çekilme kararı almasında Türk bira pazarına giren yeni oyuncularla birlikte artan rekabet de etkili oldu.

ÇALIŞAN SAYISINI DÜŞÜRMÜŞTÜ
Bunun sonucunda Türk Tuborg’un büyük ortağı Carlsberg, şimdi yüzde 95.65 oranında olan hisselerini satışa çıkardı. Romanya ve İsrail’deki ortağı CBC Group’a satmak için görüşmelere başlayan şirket, satış amaçlı bir de niyet mektubu imzaladı. Carlsberg daha önce de 279 olan çalışan sayısını 198’e indirmişti. Hükümetten vergi sisteminin daha adil bir yapıya kavuşturulmasını isteyen şirket yetkilileri aksi halde pazardan çıkabileceğini açıklamıştı.

CRALSBERG: SATIŞ İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR
Pazardan çekilme kararını doğrulayan Tuborg Carlsberg Ankara Temsilcisi Güven Erdal şunları söyledi: "Satış işlemlerimizle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak şu anda kesinleşmiş bir anlaşma yok. Bira üzerindeki yüksek ÖTV oranıyla ilgili sektörün tutumu belli. AB ülkeleri içinde Türkiye bira üzerindeki ÖTV’nin en yüksek olduğu 5’inci ülke."

SOROS KARLI ÇIKMIŞTI
1999 yılında Türk Tuborg’un yüzde 20 hissesini 10 milyon dolara satın alan dünyaca ünlü para sihirbazı George Soros, yönetim şekli nedeniyle Yaşar Grubu ile ciddi sorunlar yaşamıştı. Türk Tuborg’un, grup şirketlerinden Yaşarbank hisselerini almasına karşı çıkan Soros, Yaşar Holding ile mahkemelik olmuştu. Türk Tuborg hisselerinin yüzde 50,01’ini satın alarak yönetim hakkına sahip olan Carlsberg’in yaptığı çağrı üzerine Soros, 2 yıl önce 10 milyon dolara aldığı Tuborg hisslerini 25 milyon dolara satarak yüzde 150 kár etmişti.


Hürriyet
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla