Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-05-2008, 22:18   #1
Aydin
CaSPeR
 
Aydin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon15 Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

DEPREM ÖNCESİ MUTLAKA YAPILMASI GEREKENLER

1. Yaşadığınız ya da bulunduğunuz mekanı önceden inceleyin.

2. Deprem anında kaçış yolunuzu belirleyin. (Zemin veya 1.katta iseniz ilk 10-15 sn.de çıkma imkanınız varsa) çıkmayı deneyin.

3. Bulunduğunuz mekanı terk etme imkanınız yoksa kendinize deprem anında sığınabileceğiniz yaşam üçgenleri oluşturacak yerler tespit edin. Bunlar; çelik dolaplar, para kasaları, çamaşır ve bulaşık makinaları veya içi kitap ile doldurulmuş çeyiz sandıkları gibi dayanıklı ev eşyalarının yanlarında oluşacak boşluklardır. Bu alanlar deprem anında kullanacağınız en uygun yerler olabilir. Ayrıca mutfak ve banyolar yaşam üçgenlerinin oluştuğu en uygun mekanlardır.

4. Depremden önce, bir müddet bozulmayan yiyecek, içecek, fener, ilkyardım çantası, özel ilaçlarınız, giysi, el radyosu, sıhhi malzemeler gibi hazırlıklarının olmasının size olası bir depremden sonra çok faydası olacaktır.

Click the image to open in full size.


DEPREM ANINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

1. Deprem anında ilk 10 - 15 sn.’ de önceden planladığınız gibi binayı terk edebiliyorsanız derhal terk edin, yoksa önceden tespit ettiğiniz ve yaşam üçgenlerinin oluşacağına karar verdiğiniz güvenli yerlerde, ana karnındaki cenin pozisyonunda yere yatın ve depremin geçmesini bekleyin.

2. Balkonlara çıkmaktan, merdivenleri ve asansörleri kullanmaktan kaçının. Kolon ve kirişlerden uzak durun, cam kenarlarına yaklaşmayın,

3. Deprem anında araçta bulunuyorsanız aracınızı yol kenarına çekin, binalardan, elektrik direklerinden, üst geçitlerden uzak durun.

4. Kapalı otopark veya tünelde iseniz aracınızdan çıkın, aracınızın yanına cenin pozisyonunda yatın.



Click the image to open in full size.


DEPREM SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

1. Depremden hemen sonra elektrik, gaz, su vanalarını ve eğer ocak yanıyorsa ocağı kapatınız. Olası gaz sızıntıları oluşabileceğinden kesinlikle çakmak, kibrit, mum yakmayın el feneri kullanın.

2. Bulunduğunuz binayı kontrollü ve hızlı bir şekilde terk edin. Depremden sonra olası artçı depremlere karşı hazırlıklı olun ve yetkililer izin vermediği sürece hasarlı olmasa bile evinize girmeyin.

3. Eğer enkaz altında iseniz kesin bir çıkış yolu görebiliyorsanız ve hareket edebilecek durumda iseniz çıkmaya çalışın. Aksi takdirde bulunduğunuz pozisyonu koruyun ve size yardım gelmesini bekleyin. Sert bir cisimle düzenli sesler çıkartın. Kurtarma ekipleri çalışırken sesiniz duyulmayacaktır. Bu nedenle, kurtarma ekipleri dinleme - sessizlik durumu sağlandığında (makinaların çalışmadığı durum) sesinizi duyurmaya çalışın.


Click the image to open in full size.


DEPREMDE HAYATTA KALMAK İÇİN ALTIN KURALLAR

Deprem sırasında hayatta kalmak, bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması ile mümkündür.
  • Öncelikle ilgililerden yaşadığımız yerdeki deprem tehlikesi hakkında doğru bilgiler öğreniniz.
  • Aile bireyleriyle acil bir durumda nasıl davranacağınızı konuşunuz ve aşağıdaki hususları belirleyiniz. EV DEPREM PLANI yapınız.
  • Üzerinize herhangi bir şeyin düşmemesi için odanızda, varsa, sağlam bir masa altı veya bir iç duvar yanı seçiniz.
  • Yere yatınız, başınızı koruyunuz ve bir yere tutunuz. Bulunduğunuz yerde varsa sağlam bir masa veya sıranın altına giriniz, pencerelerden, üzerinize düşebilecek kitaplık ve mobilyalardan uzak durunuz.
  • Evinizdeki elektrik, gaz, su ana şalter, vanaların yerlerini ve nasıl kapatacağınızı öğreniniz.
  • Telefonlarınızı gerekmedikçe meşgul etmeyiniz.
  • Kitaplık, yüksek mobilya gibi kolay devrilebilecek ağır eşyaları duvara veya döşemeye sabitleyiniz.
  • Su ısıtıcılarını duvara bağlayınız.(Örneğin; Kazanı sağlam zincir veya benzeri yanıcı olmayan malzeme ile duvara bağlayınız ve ayaklarını döşemeye sabitleyiniz. Gazlı ısıtıcıların yakıt girişini esnek bırakınız.
  • Özürlülere yardım ediniz. Özürlü arabası kullanıyorsanız, tekerleklerini kilitleyiniz.
  • Kırılabilecek eşyalarınızı koyduğunuz dolaplarınızı (mutfak dolapları v.s.) kilitleyiniz.
  • Acil bir durumda kullanabileceğiniz el feneri, radyo ve yedek piller, iş eldiveni, gibi malzemeleri, ilkyardım çantası, gerekli ilaçlar, nakit para, şişe suyu, yiyecek, iç çamaşırı, havlu, önemli evrakların fotokopileri ve diğer değerli eşyalarınızı önceden bir çantaya koyunuz ve kolayca ulaşabileceğiniz yerde bulundurunuz.
  • Ailenizin, şehir dışında irtibat kurabileceği bir akrabanızın veya bir arkadaşınızın adını, telefon numarasını ve adresini belirleyiniz ve ailedeki herkese veriniz.
  • Bulunduğunuz yerdeki Sivil Savunma Teşkilatı’na gönüllü olarak katılınız.
  • İlkyardım kurslarına katılarak, nasıl ilkyardım yapılacağını öğreniniz.
CENAB-I ALLAH Tüm insanlara rahmet etsin İNŞALLAH,
İNŞALLAH her türlü beladan hayra çıkarız (amin)
__________________
Korkaklıkta zillet ve utanç ileri atılmakta izzet ve şeref vardır, İnsan korkaklık etse bile kaderinden kaçamaz. S.A.S.
Aydin Ofline   Alıntı ile Cevapla