Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-05-2008, 13:31   #4
HandaN
hüngürella

HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Gezegenimizi kurtarabilecek miyiz?

Gezegenin iklimi değişti, bunun sonucu olarak da dünyadaki tarımsal üretim, su kaynakları, deniz seviyeleri ve neticede insanların sağlığı çok olumsuz şekillerde etkilenecek.
Norwich İklim Değişiklikleri Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan ve daha önce Dünya Bankası ve NASA için danışmanlıklar da yapmış olan Profesör Robert Watson bu konuda biraz telaşlı.

Gezegenizimizi global ısınmanın etkilerinden kurtarmak için zamanımızın daralmakta olduğuna işaret eden Profesör Watson şöyle diyor: "Gezegenin iklimi değişti, bu bir gerçek. Bu değişimin hızlanarak devam etmesi büyük olasılık. Bunun sonucu olarak da dünyadaki tarımsal üretim, su kaynakları, deniz seviyeleri ve neticede insanların sağlığı çok olumsuz şekillerde etkilenecek. Bütün rakamlar, gerçekler ve bulgular bu yönde."

O zaman ne yapmamız lazım?
Yapılacak çok şey var! En başta, daha az karbon tüketecek bir global ekonomik düzene ve buna uygun bir yaşam tarzına geçmemiz gerekiyor. Kesinlikle daha az sera gazı salınımı gerektiren enerji üretim şekillerine geçilmeli. Karbondioksit salınımı muhakkak bir şekilde azaltılmalı, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji oranları arttırılmalı. İnşaat teknolojilerini 'etkin binalar' yapacak şekilde geliştirmeli ve ormanların tahribatına kesinkes engel olmalıyız. Yepyeni bir ekonomik düşünce tarzı benimsenmesi ve eko-sistemleri daha iyi yöneten ülkelere daha fazla kaynak ve imkan aktarılması yerinde olacak. Tarımsal destekleme politikalarından ulaşım politkalarına kadar yepyeni anlayışlara yönelerek hükümetsel boyutlarda karbon tüketimi düşürülmeli.

Şu ana kadar alıştığımız şekildeki kapitalist üretim ve ekonomi sistemleri devam ettirilirse, gezegeni kurtarmamız mümkün olmayacak.

"Bireysel olarak da görevlerimiz var. Enerji tasarruflu ampuller kullanın, alışverişlerinize daha fazla yürüyerek gidin, daha düşük ısıdaki ortamlarda yaşamaya çalışın, daha az et tüketin. Bireysel olarak yapacağımız küçük değişikliklerin de toplamda büyük etkileri olacaktır" diyor Profesör Watson.

Çok karamsar bir tablo ortaya koymakla birlikte Prof.Watson gene de iyimserliğini koruyor: "Bu tedbirleri alacak ve sorunları çözümleyecek teknolojimiz ve insan kapasitemiz var. Ancak zaman hızla daralmakta. İnsan neslinin kendi kendini yok edeceğine inanmıyorum ama artık harekete geçme zamanı da geldi. Çaresizlik içinde bekleyecek miyiz yoksa birşeyleri değiştirmek için harekete geçecek miyiz? İşte sorun bu. Eğer birlikte çalışabilirsek, bize miras bırakıldığı kadar güzel bir dünyayı çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakabiliriz."