Ses tonunu alçalt
Bugün Kadıköy'de, şu Osmanağa Camiinin o taraflarda olan durakta otobüs bekliyorum. Üzerimde her zamankinden daha fazla rahatlık var. Çünkü, artık o meret pantolonları pek giymiyorum.Malum havalar sıcak ve sıcak dayanılmaz.
Durakta çoğunluğun yaptığı gibi ayakta beklemiyorum; oturuyorum. Otobüsümün gelip gelmediğini görmek gibi bir devinimde de bulunmuyorum. Sağa sola bakıyorum, biraz aval. Yanımda bir hanımefendi var, güzel. Yer yer onun güzelliğini seyrediyorum, yer yer arkamdaki devinimliklere bakıyorum. Derken, o güzel hanımefendi yanıma daha da yanaştı, oturmak isteyenlere yer açmak için. Bir vakit, bu pozisyonda oturduk. Yanımdaki güzel hanımefendi otobüsüne koştu. İki çocuğu olan hanımefendinin, çocukları daha rahat oturmak için yanıma yanaştılar. Çocuklar yaşlarından beklenmeyecek uslulukla oturuyorlardı. Yaşları 4-5 falan. Derken çocuk, benim de anlayamadığım bir şekilde bağırarak annesine bir şey anlatmaya başladı. Hanımefendi, çocuğunun elalemin içinde böyle bağırmasına biraz kızdı ve kızına:
”Ses tonunu alçalt, ses tonunu alçalt”, dedi. Hayda, ses tonunu alçat ne demek ya. Çocuk anlar mı bunu. Çocuk, annesinin lafından değil de, mimiklerinden susması gerektiğini anladı. Çocuğa, “sus, kapa çeneni” dersin,o anlar ya da tişörtünün tek kolundan iki yana silkelersin gene susar. “Ses tonu alçalt”olmaz. Geleneklerimiz, göreneklerimiz böyle olmaz. Hem dilde bir sadelik olmalı öyle değil mi? Sizce hangisi daha kolay?
24.05.2008