Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-05-2008, 12:10   #1
Burcu_BJK1903
Banned
 
Burcu_BJK1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 Teröre Liseliler Çare Buldu!

Terör örgütünün sınırı geçerek gerçekleştirdiği baskınları önlemeyi kendilerine dert edinen Ordu Anadolu Lisesi öğrencileri Selahattin Bacınoğlu ve İsmail Deniz Kağan Demir isimli iki öğrenci, fizik öğretmenleri Burçin Köken rehberliğinde sınır geçişi önleyecek lazer sistemi geliştirdi. 'Sızma Yok' adı verilen proje, Ordu Valiliği tarafından ilk kez düzenlenen Oksijen Diyarı Ordu'da Bilime Oksijen Proje Yarışması'nda birinci oldu.

Terör örgütünün sınırı geçerek gerçekleştirdiği kanlı baskınları önlemek proje hazırlayan Ordu Anadolu Lisesi öğrencileri Selahattin Bacınoğlu ve İsmail Deniz Kağan Demir, geçtiğimiz yıl ilk kez doğru bir hat üzerinde giden lazer ışığına dalga şeklinde biçim vermeyi başardı. Çalışma, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Krumu(TÜBİTAK) tarafından geliştirilmeye değer görüldü. Ekip, okulun fizik öğretmeni Burçin Köken rehberliğinde yeni lazer sistemini geliştirdi.

Buna göre; sınırda lazer ışınları ile bir set oluşturuluyor, bir noktadan çıkan lazer ışığı aynalardan yansıma yaparak koruma altına alınması istenen alanı dolaşıyor. Herhangi bir noktadan setin ihlal edilmesi halinde merkeze koordinatlar veriliyor, merkez de bu koordinatlara otomatik atış yaparak yabancı unsurları imha ediyor. Fotoğraflama tekniği ile de sınır ihlali yapan unsurların kimlik tespiti yapılabiliyor.

Bilim Şenliği'nde standlarını 'Bu acılar yaşanmasın' yazılı afişler ve şehit haberleri ile donatan Bacınoğlu ve Demir, caydırıcı olması için bazı noktalarda görünmeyen lazer ışığını görünür yapabileceklerini ve lazer ışığının ayna yerine kamufle edilmiş kaya parçalarından da yansıtılabileceğini belirtiyor. Her iki öğrenci, öğretmen Burçin Köken rehberliğinde Rus Pazarı'ndan aldıkları lazeri takviye ederek güçlendirdikten sonra kullanmış. Proje maketlerinde her şeyin doğal olması için gerçek taş malzemeler tercih edilmiş.

Dağlıca baskınından önce projeye başladıklarını, ancak basından verilen kayıpların kendilerini duygusal yönden etkileyerek çalışmalarını hızlandırmalarına neden olduğunu ifade eden İsmail Deniz Kağan Demir, "Biz iki karakol dört askerle lazer ışığı kullanarak bir dağın güvenliğinin rahatlıkla sağlanabileceğini ortaya koymak istedik. Bunu rahatlıkla yapabileceğimizi de biliyoruz. Bundan sonra artık projeyi geliştirmek istiyoruz." dedi.

Bu proje ile bölgede yapılan askeri harcamaların bölgenin ekonomik ve eğitim harcamalarına kaydırılabileceğini aktaran Selahattin Bacınoğlu ise, "Böylece bu acılar bir daha yaşanmaz, Türk ordusuna olan güven hem artar hem de teröristler için caydırıcı olur." diye konuştu.

TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye değer görülen çalışmayı ile bu çalışmanın bir araya da getirilebileceğini dile getiren fizik öğretmeni Burçin Köken, "O zaman eğimli lazer dalgaları da korunması yapılmak istenen alana gönderilebilir. Biz bunun uygulanabilir ve geliştirilebilecek bir proje olduğuna inanıyoruz ki, sanırım proje yarışmasının jürisinin birincilik ödülüne layık görmesi de bunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

Ordu Anadolu Lisesi Müdürü Cemil Zengin, "Bu basit denebilecek laboratuardan Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek projeler çıkıyor. Biz de bunun hem mutluluğunu hem de kıvancını yaşıyoruz. Geçen sene lazere ilk kez dalga biçimini veren çalışmayı yapan öğretmenimiz Burçin Köken ve projeyi gerçekleştiren öğrencilerimizi gözlerinden öpüyorum." dedi.</SPAN>
__________________
Click the image to open in full size.

Yönetime İSYAN, İnadına TORAMAN
Burcu_BJK1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla