Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-06-2008, 12:53   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dünya basını İsviçre ile dalga geçiyor

Click the image to open in full size. !
Dünya basını, Fatih Terim'i döner şeklinde karikatürize eden İsviçre basınını alay konusu yaptı.

TÜRKİYE'nin 2-1'lik zaferi, maç öncesi Adanalı Fatih Terim'i döner şeklinde karikatürize edip 'Mönüde kebap var' diyen İsviçre basınını alay konusu yaptı. İngiliz Times, 'Şişe geçirilen İsviçre oldu' dedi. İşte, Avrupa manşetleri: Türk lokumu gibi intikam yemeği de soğuk yenir. İsviçre, kendi bahçesinde dayak yedi. İsviçre öldü, yaşasın Türkiye...

Aslında hiçbir şey yolunda gitmiyordu. Öyle ki şampiyona öncesinde bile Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve arkadaşları sakatlıklarla boğuşuyordu. Bir çok futbolcu bu nedenle doğru dürüst antrenman bile yapmadan Portekiz karşısına çıktı. Bu karşılaşmada alınan yenilginin yanı sıra sergilenen kötü futbol nedeniyle Türkiye’yi alaya bile alanlar oldu. Ama Önceki akşam Basel’de Avrupa Türkiye’nin dirilişine tanık oldu. Arda Turan’ın 90+2’de attığı müthiş golden sonra başta İsviçre, Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinin sokakları bayram yerine döndü. Zafer şarkıları ve şampiyonluk tezahüratlarıyla kendilerinden geçen Türkler, Avrupa medyasının da manşetlerine taşındı.

BALÇIKTA BOĞULMADILAR

Öyle ki turnuvaya bizim gibi kötü başlayan Yunanistan’ın medyası bile coşkumuza ortak oldu. Yunan basın-yayın organları, Türkiye’nin Arda’nın son dakikada gelen golüyle İsviçre’ye adeta “kalp krizi geçirttiği” ve yoluna engel tanımadan devam ettiği görüşünde birleşti. Karşılaşmanın 30 dakikalık bölümünde yağan yağmurun sahayı çamur gölüne çevirdiğini ve tüm oyuncuların işini zorlaştırdığını kaydeden basın-yayın organları, “Yağmur İsviçre oyuncularını uyandıramadı, Türkler ise balçıkta boğulmadı” değerlendirmesinde bulundu.

EV SAHİBİ NAKAVT OLDU

“Türkiye oyuna girdi, ev sahibi nakavt” başlığını kullanan Ta Nea gazetesi, “İsviçre’yi 2-1 yenen Türk takımının çeyrek final avında hayatta kalmayı başardığını” yazdı. Her iki takımın da sahaya galibiyet konusunda kararlı çıktığını belirten gazete, İsviçre-Türkiye karşılaşmasının “vahşi bir güzelliği” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Şişe geçirilen İsveç oldu

Türkiye’nin İsviçre karşısında aldığı 2-1’lik galibiyet İngiliz basınında geniş yer buldu. The Times gazetesi önceki günkü maçın Dünya Kupası’ndan elenmesine yol açan İsviçre karşısında Türkler tarafından alınan bir intikam olduğu imasında bulunurken, “Türk lokumu gibi, intikam soğuk yenilen bir yemektir” dedi. Önceki günkü maçta sahanın futbola elverişli olmadığını, bunun da öncelikle evsahibine bir avantaj sağladığını da kaydeden Times, “Şişe geçirilen İsviçre oldu” dedi.

DAYAK YEDİLER

The Guardian, İsviçre’nin umutlarının sahada oluşan göletlerde boğulduğuna dikkat çeken bir başlık kullanırken, “İsviçre kendi verdiği partinin dışında kaldı” diye yazdı. Daily Mail, “Kendi bahçelerinde, hem Çek Cumhuriyeti’nden hem de Türkiye’den kolayca dayak yediler” benzetmesinde bulundu. Şimdi gözlerin Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti ile yapacağı “ağızları sulandıran” mücadeleye döndüğünü kaydetti.

İSVİÇRELİLER KIVIRDI

İsviçre karşısında kazandığımız tartışmasız zafer, bu ülkenin gazetelerini de şoka soktu. Önceki günkü sayısında Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’i döner, İsviçre’nin Türk asıllı futbolcusu Hakan Yakın’ı da onu kesen dönerci olarak karikatürize eden Blick gazetesi, bugünkü baskısında ise 2-1’lik yenilgi haberini okuyucularına, “Kapandı, bitti, geçti. Biz Avrupa’nın talihsiz kuşuyuz” başlığı ile duyurdu. Haberin içeriğinde, Jakob Kuhn’un öğrencilerinin, şampiyonaya veda ettiği, Türklerin sağanak yağmurla birlikte kara bulut gibi tepelerine çöktüğüne ve Terim’in “İmparator gibi” davrandığına yer verildi.

YAĞMUR ÜMİTLERİ TÜKETTİ

Tribune De Geneve gazetesi ise “İsviçre’nin hayallerini Türkler sona erdirdiler” başlığı ile duyurduğu haberinde, maçı, “Kuhn’un öğrencileri ilk yarı ümitlendiler, ama 2. yarı maçı 2-1 kazanan Türkiye, İsviçre’nin hayallerini sona erdirdi. Hakan Yakın’ın açılış golüne rağmen, Basel’de Türkiye’ye karşı maçı ve EURO 2008’i kaybetti” şeklinde okurlarına aktardı. Le Matin gazetesi de “Yağan yağmur altında İsviçreliler boğuldu” başlığıyla verdiği haberinde, İsviçre’nin EURO 2008’e veda eden ilk takım olduğunu vurguladı. Haberinde, “Bir çift yağmur yağdı’’ başlığını kulanan Le Matin Bleu gazetesi ise “92. dakikada sağanak yağmur ile gelen 2. golün ve 2-1’lik skorun, İsviçre’nin bütün ümitlerini tükettiğine” yer verdi.

Türkiye’nin intikamı!

A Milli Takımımız, İtalya’da da manşetlerdeydi. La Gazzetta dello Sport, attığı son dakika golüyle Türkiye’yi 2-1’lik galibiyete taşıyan Arda Turan’a övgüler yağdırdığı haberinde, “Turan İsviçre’yi ağlattı. Son dakika golünü atan genç futbolcu takımına çok önemli 3 puan kazandırırken, ev sahibi İsviçre’yi de Avrupa Şampiyonası’ndan men etti. Terim rahat bir nefes aldı” ifadelerini kullandı. Corriere della Sport Gazetesi de La Gazzetta gibi Arda’dan övgüyle bahsederek, “Arda’nın golü: Türklerin korkunç intikamı. 3 yıl önce Türkiye’yi dünya kupasına gitmekten alıkoyan İsviçre’yi bu kez Türkler Avrupa Şampiyonası’ndan eledi ve intikam aldılar” diye konuştu.

Hilal’in parladığı gece

Alman basını, Türk futbolcuların şiddetli yağışın neden olduğu “su savaşını’’ kazandığını belirterek, Türkler’in başkent Berlin’deki sevinç gösterilerine geniş şekilde yer verdi. B.Z gazetesi, “İsviçre su savaşında boğuldu” başlığıyla verdiği haberde, çekişmeli geçen maçın son dakikalarında Türkler’in daha sağlam sinirlere sahip olduğunu yazdı. Bild gazetesi de, “Hilal’in Kudamm üzerinde parladığı çılgın gece” başlığını kullandı.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla