Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-06-2008, 16:43   #10
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği bilgisayar üzerine birçok konu ile ilgilenir. Programlama dillerinden, yazılımlara, ve donanımlara kadar birçok konuyu inceler. Ayrıca matematik ile ilgili birçok konuyu kapsar.
Bilgisayar mühendisleri, programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (Hesaplanabilirlik), programların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (veri yapıları ve veritabanları), programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zeka),insan ve programların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde çalışırlar.
Ayrıca bilgisayar mühendisi adayların yılda bir kez toplandığı Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi oluşumu meslektaşlar arasındaki dayanışmayı arttırmaktadır.

Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliğinin Geçmişi
Türkiye'de bilgisayar mühendisliği eğitiminde Elektronik Hesap Merkezleri yatmaktadır. ODTÜ'de 1967'de kurulan Elektronik Hesap Bilimleri bölümü 1977-1978'de bilgisayar mühendisliği bölümü adını almıştır. Hacettepe Üniversitesi Enformatik Enstitüsü de Hacettepe 1977'de kurulan bilgisayar mühendisliği bölümünün temelini oluşturmuştur. Ege Üniversitesi'nde 1970'de kurulan elektronik hesap merkezi 1982'de bilgisayar mühendisliği bölümüne dönüşmüştür. İTÜ'de ise elektrik-elektronik fakültesi bünyesinde 1980'de kontrol ve bilgisayar mühendisliği ana bilim dalı olarak eğitime başlamıştır.Marmara Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü ise 1990 yılında eğitime başlamıştır.Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ki Elektronik Hesap Bilimleri Kürsüsü 1982 yılında Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü adını almıştır.

Bilgisayar Mühendisliğinin Alanları
IEEE ve ACM birlikte Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering[2]'de bilgisayar mühendisliğinin çekirdek bilgi alanlarını şöyle tanımlar:
AlgoritmalarAlgoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler (adımlar) kümesidir.
Bilgisayar mimarisi ve organizasyonu Bilgisayar dizgesi (sistem) mühendisliği Veritabanı dizgeleri Sayısal mantık Sayısal işaret işleme Elektronik Elektronik, elektrik akımını geçiren, iletken, yarı iletken, üstün iletken, direnç, kondansatör, indüktans, vakum tüpleri ve nano ölçekli yapılarla imal edilen elemanların ve bu elemanların montajıyla meydana gelen cihazların geliştirilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır.
Gömülü dizgeler Gömülü dizge, bilgisayarın kendisini denetleyen cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir dizge kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir.
İnsan bilgisayar etkileşimi Bilgisayar insan etkileşimi, insanların bilgisayarlar ile etkileşimini inceler. Disiplinlerarası bir alandır. Bilgisayar bilimlerinin yanında, daha pek çok alan ile ilintilidir. İnsanın ve bilgisayarın etkileşimi, arayüzler aracılığı ile gerçekleşir. Bu arayüzler, yazılımın bir işlevi olabileceği gibi, çeşitli donanım bileşenleri (çevresel bileşenler) ile de etkileşim sağlanabilir.
Toplumsal ve profesyonel konular Yazılım mühendisliği Bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınaması ve bakımı konularını ele alan mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan bu alanda sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte ve konu yavaş yavaş belli bir olgunluğa ulaşmaktadır. Temel mühendislik prensiplerinin bu dalda da uygulanması, önceden tahmin edilebilir ve tekrarlanabilir sonuçların daha çok elde edilmesiyle yazılım mühendisliği gerçek bir mühendislik dalı olma yolunda ilerlemektedir.
VLSI tasarımı ve üretimi Bilgisayar ağları Bilgisayar ağları, bilgisayarların bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri için oluşturulan yapıdır.

Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi
Türkiye'de 29 devlet üniversitesi ve 21 vakıf üniversitesi 2007 yılında bilgisayar mühendisliği eğitimine toplam 2671 kontenjan ayırdı.



__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla