Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-06-2008, 20:31   #2
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post

Diğer


Himaye Bölgeleri

LEHİSTAN (POLONYA)
Osmanlı İmparatorluğu, 1575 yılında Lehistan krallığını himaye altına alarak, Beyaz Rusya, Letonya, Litvanya ve Estonya topraklarına kadar olan bölgeyi himayesine almış, Baltık Denizi'ne kadar uzanmıştır. Fakat 30 yıl içinde doğal sınırlarına yani Slovakya gerisine çekilmek zorunda kalmıştır.

FAS, SAHRA ÇÖLÜ VE DOĞU AFRIKA KIYISI
Kuzey Afrika'da Fas Sultanlığı bir müddet (1578'den itibaren) himaye altına alınmıştır: Fas, Batı Sahra ve Moritanya. Osmanlı, Trablusgarp ve Cezayir'i aldıktan sonra Sahra içlerine ilerlemek ve Sahra altındaki yerel hânedânlarla irtibat kurmak istemiştir. Bunun için Sahrada üç kaza kurulmuştur: Reşade kazası (Çad'da), Gat kazası(Mali'de) ve Kavar kazası (Nijer'de). Yine Doğu Afrika'da ise 1585-1586 yılları arası Somali'den Moputa'ya (Mozambik'e) kadar olan bölgede denetimi elinde bulundursada daha sonra üstünlüğü Portekizlilere kaptırmıştır. Abdülhamit zamanında da Almanlarla birlikte Kamerun ve çevresinde Ekvador Eyaleti kurulmuş, fakat kısa sürmüştür.

ARABİSTAN İÇLERİ VE UMMAN
Arabistan içleri, yerli hânedânlar ve bunların başında bulunan şeyh veya emîr denilen mahalli idareciler tarafından idare ediliyordu. Arabistan'ın batı kesimini Cidde'de oturan Osmanlı beylerbeyisi ve doğu kesimini de Bağdad veya Basra beylerbeyisi ve bir zamanlar da Lahsâ beylerbeyisi idare ediyordu. Bunlar, yerli emir ve şeyhleri sadece koordine etmekteydiler. Mekke ve Hicas'ın tümü ise, tamamen Hâşimîler neslinden gelen ve Şerîf denilen idareciler tarafından yönetiliyordu. Umman'da ve Basra Körfezi'nde ise gücünü 16. yy'dan itibaren Portekize kaptırmıştır.
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla