Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-06-2008, 21:14   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bir hırsızın portresi

Genç Macar sanatçı Arpad Sebesy multimilyoner Elmer Kelen'in portresini yapmak için görevlendirilmişti. Görev özellikle zordu, çünkü Kelen sadece üç kısa poz vermeye razı olmuştu.Sonuçta, Sebesy portrenin çoğunu ezberden yapmak zorunda kalmıştı. Kısıtlamalara rağmen, Sebesy portrenin Kelen'e yeterince benzediği görüşünde idi. Ancak Kelen aynı fikirde değildi. Kibirli milyoner resmin kendisine benzemediği portrenin parasını vermeyi reddetti. Genç ressam resmi yapabilmek için saatlerce titizlikle çalışmıştı ve birdenbire bunu ispat etmesinin mümkün olmadığını fark etti.Milyoner stüdyodan ayrılırken, sanatçı ricada bulundu: 'Portreyi, size benzemediği için reddettiğinizi belirten bir mektup yazabilir misiniz?...' Kelen bu kadar kolay kurtulduğuna sevinerek razı oldu.

Aylar sonra, Macar Sanatçıları Derneği'nin Budapeşte Güzel Sanatlar Galerisi'nde açmış olduğu resim sergisinin ardından Kelen'in telefonu çalmaya başladı. Apar topar galeriye geldiğinde; Sebesy'nin yapmış olduğu kendi portresinin; 'Bir Hırsızın Portresi' etiketiyle teşhir edildiğini gördü...

Mağrur milyoner resmin derhal indirilmesini istedi. Bu arzusu reddedildi. Kelen; 'Resim kendisini topluma alay konusu edeceği için' dava açmakla tehdit etti. Bunun üzerine müdür Kelen'in; 'Resmin kendisine benzemediği için almayı reddettiğini belirten imzalı mektubunu çıkardı. Milyoner artık resmin parasını ödeyip almaktan başka çare olmadığını anlamıştı.Genç sanatçı sadece son gülen olmakla kalmamış, aynı zamanda önüne çıkan güçlüğü karlı bir alışverişe dönüştürmüştü. Çünkü milyoner resmi almaya kalktığında fiyatın eskisinden on kat daha fazla olduğunu görmüştü.Gördüğünüz gibi sanatçı; güçlüklere, öfke ve acıya teslim olmayı kabul etmemiş... Bunun yerine,kendi lehine kapı açacak başka bir formül düşünmüştü.Kısaca ressam, 'değerli bir prensip' keşfetmişti: "Yeni fırsatlar bizi genellikle sıkıntılı anlarda ziyaret ederler... Çünkü bir kapı kapanırken, başka bir kapı açılır."
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla