Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-06-2008, 22:33   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yarın nelere yüzde 20 daha fazla ödeyeceğiz?

1 Temmuz'dan (yarın) itibaren kozmetik ürünleri, kıymetli taşlar, televizyon kameraları ve dijital fotoğraf makineleri yüzde 20 zamlı satılacak.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile özel tüketim vergisinde 4 sayılı listede değişikliğe gidildi.
Yeni düzenlemeyle beyaz eşya, elektronik eşya, kozmetik ürünleri, hayvar ve tabancanın da aralarında bulunduğu 4 sayılı listedeki ürünler arasına dijital kameralar da eklendi.
Kanunda, ÖTV listesindeki 8525.80 GTİP numaralı bölüm, “Televizyon kameraları, dijital kameralar ve görüntü kaydedici kameralar (yalnız 8525.80.11 üç veya daha fazla kamera tüpü olan televizyon kameraları, 8525.80.19 televizyon kameraları) (8525.80.11 pozisyonunda olmayan televizyon kameraları), (9525.80.30.00.00 dijital kameralar) şeklinde düzenlendi.
Buna göre, yarından itibaren televizyon kameraları ve görüntü kaydedici kameraların yanı sıra, dijital kameralardan da yüzde 20 oranında ÖTV alınacak.
Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, hareketli unsurları kaydeden kameralı fotoğraf makinaları da bu kapsamda değerlendirilecek.
Son dönemde dijital kamera satışlarında büyük bir artış görüldüğünü kaydeden bir yetkili, “Bu tarzdaki diğer ürünler zaten ÖTV kapsamındaydı. Kanun değişikliği sırasında, dijital kameralar da ÖTV listesine dahil edildi” dedi.
FOTOĞRAF TUTKUNLARINA AĞIR DARBE
Basit bir ifade ile yüzde 20 ÖTV dahil edilmesinin ardından 300 Yeni Türk Lirası (YTL) olan bir fotoğraf makinesi 360, bin YTL olan ise bin 200 YTL'ye satılacak.
Buna karşılık olarak sektör temsilcileri, gazetelere verdikleri ilanlarla "Vergi artışından etkilenmeden bir makine sahibi olmak için elinizi çabuk tutun" uyarısında bulunuyor.
Son dönemde dijital kamera ve fotoğraf makinelerinin satışında büyük artış gözleniyordu. Sektörde geçen yıl 700 bin adet ürün satışı gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu yıl ise hedef 850 bin adet olarak belirlenmişti. Pazarın büyüklüğü 2007'de 300 milyon doları aşarken, satılan ürünlerin yüzde 80'ini 250-400 YTL fiyat aralığındakiler oluşturuyor.
Profesyonel olarak tanımlanan makinelerin fiyatı ise bin dolardan başlıyor. Nikon'un Türkiye Temsilcisi Karfo Karacasulu'nun Pazarlama Müdürü Yunus Emre Erdoğan, uygulamanın sektördeki satışların durmasına yol açabileceğini belirterek, özellikle 'Digital single reflex' denilen objektifi değişebilen makinelerin çok daha pahalıya satılacağını kaydediyor.
Zaten bu makinelerin yüzde 18 oranındaki KDV'den dolayı yüksek fiyata satıldığını aktaran Erdoğan, yeni ÖTV yüküyle birlikte kaçak ürün satışının artacağına dikkat çekiyor.
Yeni uygulama ile tüketici kayıt dışı mala yönelerek yüzde 38 daha avantajlı konuma geliyor.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla