Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-07-2008, 19:50   #1
gulname
 
gulname - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bakanlık onaylı kene ilacı çıktı

Bakanlık onaylı kene ilacı çıktı
Chrysamed isimli kene öldürücü ilaç için Sağlık Bakanlığı ruhsat verdi.

Click the image to open in full size.



Avusturya'da yaşayan Türk işadamı Makine Yüksek Mühendisi Yusuf Aktaş'ın buluşu olan "Chrysamed" isimli haşere ilacı, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Çaybaşı beldesinde üretilmeye başladı.

İki ay önce kurulan fabrikada başta kene olmak üzere karasinek, sivrisinek, karınca, hamamböceği ve diğer haşerelere karşı ilaçlar yapılıyor. İnsanlara karşı zehrinin düşük kene öldürücü ilaç için Sağlık Bakanlığı ruhsat verdi.

Yeni nesil kene ilacının formülünde bulunan "chrysa" adında bir emülgatör kompleksi, suyun yüzey gerilimini alıp su moleküllerini küçülterek ilacın etkisini artırıyor. Chrysamed haşere ilacını diğerlerinden farklı kılan yanı, yüzde 99 oranında su bazlı üretilmesi. Kokusuz, leke bırakmayan, yanmayan, alev almayan, tahriş etmeyen, itici gaz içermeyen ilaç için Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. İsmail Varol deney yaptı. Biyolojik etki, kalıcı yüzey biyolojik ve açık alan biyolojik olmak üzere üç araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Varol, ilacın keneler üzerinde yüzde 100 etkili olduğunu raporladı. Varol'un raporu doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ilaca ruhsat verdi. Chrysamed İnsektisit 250 mililitre, 500 mililitre, 2.5 litre ve 5 litre olarak piyasaya sürüldü. Firmanın Willkommen auf der Startseite sitesinden sipariş verenlere, tanıtım amacıyla kargo ödemeli ücretsiz ilaç gönderiliyor.

Piyasada yüzde 99.5 etil alkol içeren kene ilaçlarının satıldığını ifade eden Chrysamed Kimya Sanayi ve Dış Ticaret Ltd.Şti. Genel Müdürü Mehmet Güven, "Etil alkolün alev alma sıcaklığı 14 derecedir. Oysa 22.8 dereceden düşük preperatların ruhsatlandırılması yasaktır. Yüksek miktarda alkol içeren ürünler, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçecekler Kurumu'nun iznine tâbidir. Sözkonusu ilaçlar yüzde 99.5 oranında alkol içerdiğinden, özellikle yaz aylarında insan üzerine veya çevreye püskürtülmesi çok tehlikelidir. İnsanların kendisini ve çevresini yakma tehlikesi bulunmaktadır." diye konuştu. Fabrikada temel halk sağlığı ve veterinerlik ilaçları olmak üzere iki ana başlıkta üretim yaptıklarını hatırlatan Genel Müdür Güven, yüzde 99 su içeren ilacın formülünde, mineral dengeli su kullandıklarını ifade etti. Üç ay etkisi olan ilacın ev içinde ve dış mekanlarda, balkon, bahçe, teras, hayvan barınakları, kamp ve piknik alanlarında uygulanabileceğini belirten Güven, insan ve hayvanlara yan etkisinin görülmediğine dikkat çekti. Veterinerler için de özel ilaç ürettiklerini açıklayan Güven, "Kenelerle etkili mücadele etmek istiyoruz. Hayvanların büyük çoğunluğunda zararlı zararsız keneler vardır. Hayvanlara zarar vermeyen ilacımız sayesinde kenelerden kurtulmak mümkün." diye konuştu.

"Haşereleri anında öldüren ilaçlar insanlar için de tehlikelidir. Özellikle prizlere takılan ve etrafa aralıksız zehirli madde yayan tablet ve sıvılar bilinmeden kullanılmamalıdır." diyen Güven, Chrysamed'in kullanıma hazır bir ilaç olduğunu anlattı. İlacın etkisinin Hacettepe ve Gaziantep üniversitelerinde denenip tasdik edildiğini hatırlatan Güven, "Bu deneylerde 138 kene üzerinde yapılan uygulamalarda, 15 dakika içinde kenelerin yüzde 100'ünün tamamen öldüğü görüldü. 236 karınca üzerinde yapılan deneylerde 15 dakika içinde yüzde 80'i, 24 saat içinde yüzde 100'ü telef oldu. 103 sivrisinek üzerinde yapılan deneyde ise tamamı 5 dakikadan daha az bir sürede, 109 hamamböceğinin yüzde 81.6'sı ise 24 saat içinde öldü." diye konuştu. Hacettepe Üniversitesi'nin ilaç üzerinde yaptığı kalıcılık deneyinde, karo fayans döşenmiş kapalı bir alana Chrysamed püskürtüldüğünü, bu zemine bir ay sonra 101 karasinek bırakıldığını anlatan Güven, 24 saat içinde tamamının öldüğünün gözlendiğinin altını çizdi. Aynı alana 87. gün yeniden karasinek bırakıldığını anlatan Güven, bu sineklerin yüzde 86.7'sinin 24 saatte öldüğünü ifade etti. Chrysamed'in haşerelerin sinir sistemini felç ettiğini vurgulayan Güven, şunları söyledi: "Sinir sistemi felç olan haşere. kesin ölür. Bu ölüm süreci, haşerenin cinsine göre birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir."

Avusturya'da uzun yıllar çalıştıktan sonra Türkiye'ye vefa borcunu ödemek için 10 milyon dolara malolan 15 bin metrekarelik bir fabrika kurmaya karar verdiğini söyleyen Chrysamed firmasının sahibi Yusuf Aktaş ise şu anda 25 kişinin çalıştığı fabrikaya yapılan ek üretim bantlarıyla bu sayının 500'e kadar çıkacağını müjdeledi. Chrysamed'in formülünü Alman hocalarla çalışarak bulduğunu ve uluslararası patentini de aldığını kaydeden Aktaş, "Chrysamed'in formülünde etkili madde olarak yüzde 0.12 permethrin, sinerjik için yüzde 0.06 esbiothrin bulunmakta. Yardımcı madde olarak da yüzde 0.82 chrysa emülgatör kompleksi ve yüzde 99 mineral dengeli su bulunmakta. İlaç Türkiye'de ve dünyada ilktir." şeklinde konuştu.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
gulname Ofline   Alıntı ile Cevapla