Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-07-2008, 13:37   #1
sheker
Dişi Kartal
 
sheker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Otomotivde ÖTV'ye sınır

Maliye Bakanlığı, motorlu araç satışlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hesabında, en fazla yüzde 10 indirimi esas alacak. Bundan daha fazla indirim yapılsa bile Bakanlık, ÖTV matrahını yüzde 10 üzerinden belirleyecek.

Bakanlık, araç satışlarında indirim oranı yüksek gösterilerek ÖTV matrahının aşındırıldığı gerekçesiyle, matrah hesabında dikkate alınan indirim oranına sınır getirdi.

Tebliğde, ÖTV Kanunu ile motorlu araçların bulunduğu 2 sayılı listedeki mallardan alınacak verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağının hükme bağlandığı anımsatıldı. Buna göre, ithalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahı esas alınacak. Verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden indirilecek.

Mükelleflerin teslim ettikleri söz konusu mallara ilişkin hesapladıkları ÖTV'nin matrahı, alış bedelinden daha düşük ise, ÖTV alış bedeli üzerinden hesaplanacak. Bu malların mükellef tarafından teslimi tarihine kadar, malları mükellefe satanların satış bedeli üzerinden indirim yapmış olması halinde, mükellefin alış bedelinin yüzde 10'unu aşmamak üzere yapılan indirim tutarının düşülmesi sonucu kalan tutar ÖTV'nin matrahının tespitinde dikkate alınacak.

Tebliğde, bir örnekle, indirimli matrah üzerinden nasıl ÖTV hesaplanacağı, fatura edileceği gibi konulara açıklık getirildi.

Öte yandan mükellefin alış bedeli olarak, bu malları mükellefe satanların düzenledikleri fatura ve benzeri vesikalar üzerinde gösterilen tutarlar esas alınacak.

Alış bedeli üzerinden yapılan indirimlerin de Vergi Usul Kanunu hükümleri kapsamında belgelendirilmesi gerekecek. ÖTV mükellefinin ithal ettiği malları tesliminde vergi hesaplaması halinde, ithal edilen malların alımına ilişkin yurt dışındaki satıcı tarafından yapılan indirimler de belgelendirilecek.
__________________
Click the image to open in full size.
sheker Ofline   Alıntı ile Cevapla