Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-07-2008, 22:16   #2
gulname
 
gulname - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Aspendos Antik Tiyatrosu
Aspendos, Antalya-Serik'in 8 kilometre doğusunda, M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan bir Antik Çağ kenti. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için her çağda ele geçirilmek istenen bir kent.

Buradaki açık hava tiyatrosu, Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında Mimar Zeno tarafından 2. yüzyılda yapılmış. 17 bin kişilik tiyatronun mimari özelliğiyle sağladığı mükemmel akustik hala bir sır. 13. yüzyılda Selçuklular burayı kervansaray olarak kullanmış ve bir kemerle kuzey tarafını sağlamlaştırmışlar.


Click the image to open in full size.

Çanakkale ve İstanbul Boğazları
Özcan Yüksek, "Boğazlar stratejik ve güzeldir ama dünyada arka arkaya iki boğazın örneği yok" diyor. Asya ile Avrupa kıtası boğazlarda birleşir, iki iç deniz; Karadeniz ve Akdeniz boğazlarla birbirine bağlanır. Tarih boyunca Afrika ve Asya'dan gelenlerin Avrupa'ya geçme yolları olur.

İstanbul Boğazı'nın uzunluğu 30 kilometre. En geniş bölümü Anadolu Feneri ile Rumeli Feneri arasında (3600 metre); en dar yeri Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasında (760 metre.) En derin yeri Bebek'le Kandilli arasında (120 metre.) Birinci Dünya Savaşı'nda büyük bir savaşın mekanı olarak da tarihe geçen Çanakkale Boğazı'nın ise en derin noktası 167 metre.


Click the image to open in full size.

Süleymaniye Cami
İstanbul'un en görkemli camiini Mimar Sinan'a Kanuni Süleyman ısmarladı. 1550-1557 arasında tamamlandı. Avluyu çevreleyen büyük komplekse okullar, kütüphane, hamam, aşevi, kervansaray, hastane ve dükkanlar yaptı.

Süleymaniye'nin dış güzelliğini en iyi biçimde görmek için uzaktan, Haliç'in Galata kesiminden bakmak gerekiyor. Dört minaresi olan caminin esas mekanını büyük bir kubbe örtüyor. İçerideki en göz alıcı yer, mihrap duvarındaki renkli motiflerle süslü vitraylar. Arka avlusunda Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın türbeleri bulunuyor. Bir uçtaki mütevazı mezar ise Mimar Sinan'a ait.


Click the image to open in full size.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
gulname Ofline   Alıntı ile Cevapla