Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-07-2008, 10:00   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Atatürk anıtı yenilendi

Ulu Önder'in Etnografya Müzesi'ndeki anıtı onarılarak eski ihtişamına kavuşturuldu
Click the image to open in full size. Uzun yıllar ilgi görmediği için yıpranan Atatürk'ün Ankara'ya at üzerinden gururla baktığı Etnografya Müzesi'ndeki anıtı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ulu Önderin anısına yakışır şekilde elden geçirilerek, eski ihtişamına kavuşturuldu.
Müze bahçesindeki, üç farklı taş malzeme kaide ile bronz heykelden oluşan Atatürk anıtı ve kaidesi, yıllardır ayrıntılı bakıma alınmadığı için yıpranmış, heykelin metal yüzeyleri ciddi derecede aşınmaya uğramış, taş bloklarda kaymalar, mermerlerde ciddi çatlaklar oluşmuştu.
Ulu önder Atatürk'ün anısına yakışmayacak bu görüntü, Kültür ve Turizm Bakanlığının onarım çalışmalarıyla ortadan kaldırıldı.
Onarımla, heykel ve kaidenin iyice yıpranan ve artık belli olmayan rölyefleri görünür hale geldi. Blok taş üzerindeki bozulma ve çürümelerin önüne geçildi. Heykeli 1927 yılında yapan İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica'nın imzası da artık görülebiliyor. Üzerindeki lekeleri giderilen anıt artık eski görkemli görünümüne kavuştu.
-ÇEVREYE DUYARLI ÜRÜNLER KULLANILDI-
Bakım ve onarıma alınan anıtın temizlenmesi ve güçlendirilmesi için Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünce, ''Armex'' teknolojisi kullanıldı.
Anıtta, bu teknoloji vasıtasıyla şu işlemler yapıldı:
-Anıtın bronz olan metal kısımları ile taş ve mermer yüzeyleri temizlendi.
-Metal kısımlara özel kaplama, taş ve mermer yüzeylere koruma yapıldı.
-Anıtın güçlendirilmesi için etrafında hafriyat yapılarak, blokaj serildi.
-Blokajın üzerine hasır demir döşenerek üzerine de 10 santimetre kalınlığında beton döküldü.
-Anıtın kaidesinin etrafında andezit bordür döşemesi, iç kısmına da andezit kaplama yapıldı.
-Anıtın mermer kaidesindeki birleşim derzleri ortalama 8 santimetre derinliğe kadar boşaltılarak iç kısımlara ''epoksi'', derzlerdeki 5 santimetrelik alanda ''kuvars pudrası'', parlak beyaz çimento, renklendirici ve özel yapıştırıcı ile oluşturulan karışım uygulandı.
-Anıtın temizlenmesinde çevreye duyarlı, zararsız, tabii ürünler kullanıldı.

__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla