Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-07-2008, 15:11   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Savaş suçlusu Sırp lider Karadziç yakalandı

Kaçak savaş suçlusu Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, Sırbistan'da yakalanarak tutuklandı.
Click the image to open in full size.
Srebrenitsa'daki katliamın sorumlularından Radovan Karadziç (solda) yakalandı. Bosna Savaşı'ndaki komutanı Ratko Mladiç (sağda) ise halen aranıyor. (Fotoğraf: AP)
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in bürosundan kaçak savaş suçlusu Radovan Karadziç'in tutuklanması hakkında yapılan açıklamada, Karadziç'in Sırp güvenlik güçlerince dün düzenlenen bir operasyon sonucu tutuklandığı bildirildi.

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde oluşturulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz de konuya ilişkin açıklamasında Karadziç'in tutuklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Brammertz açıklamasında şunları kaydetti:

"Savcı Bürosu adına, Sırp yetkilileri, özellikle de Sırbistan'daki Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bağlı olarak çalışan, kaçakların izini sürmekle görevli Sırbistan Harekat Timi ve Savaş Suçları Savcılık Bürosu'nu kutluyorum. Bu, on yıldan daha uzun bir süreden beri bu tutuklanmayı bekleyen savaş suçları kurbanları için çok önemli bir gün. Bu aynı zamanda uluslararası adalet için de önemli bir gün. Çünkü bu hiç kimsenin kanunun pençesinden kaçamayacağını ve eninde sonunda tüm kaçakların adalet önüne çıkarılacağını açıkça gösteriyor.''

SREBRENİTSA KATLİAMININ SORUMLUSU

Sırbistan Cumhuriyeti eski devlet başkanı olan Karadziç, Sırbistan Demokratik Partisi başkanlığı ve Bosnalı Sırp Ordusu Yüksek Komutanlığı görevlerini bir süre yürütmüştü. Karadziç, Srebrenitsa'da 8 bin Müslümanın 1995 yılında katledilmesini organize etmek ve 1992-1995 yılında yapılan Bosna savaşında işlenen diğer savaş suçları nedeniyle aranıyordu.

Radovan Karadziç, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla oluşturulan özel Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne iade edilmesi durumunda mahkeme tarafından yargılanacak 44. Sırp savaş suçlusu sanığı olacak.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla