Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-07-2008, 15:14   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Savaş suçlusu Radovan Karadziç kimdir?

Savaş suçlusu, 'Bosna Kasabı' Sırp lider Radovan Karadziç 11 yıl kaçtıktan sonra yakalandı.
Click the image to open in full size.
Sırp lider Radovan Karadziç (sağda), halen aranmakta olan Bosna Sırp Ordusu Genelkurmay Başkanı General Ratko Miladiç ile Saraybosna katliamının sorumluları olarak aranıyorlardı. (Fotoğraf: AP/Arşiv)
Eski Yugoslavya'da şimdi Karadağ topraklarında kalan Savnik bölgesinde doğan Karadziç, 1990'da Bosna-Hersek'te Sırbistan Demokrat Partisi'nin kurucu üyeleri arasındaydı. Karadziz, iki yıl sonra BM tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Bosna'daki Sırp cumhuriyetinin başkanlık konseyinin üç üyesinden biri oldu. Karadziç aynı yıl Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin tek başkanı oldu ve 1996 yılına kadar silahlı kuvvetler başkomutanı ve devlet başkanı olarak görevlerini sürdürdü.

Karadziç'in hayatı 1992'de başlayan Bosna Savaşı'nın 1995 yılının sonunda bitmesiyle değişti. 250 binden fazla insanın öldüğünün tahmin edildiği ve 1.8 milyon kişinin evlerinden sürüldüğü Bosna Savaşı'nın bitmesinden sonra Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlara karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Karadziç'i resmen suçladı.

Suçlamanın ardından kayıplara karışan Karadziç'in bazen Sırp Ortodoks kilisesi manastırlarında, bazen Bosna'nın doğusunda dağlık bölgelerdeki mağaralarda saklandığı iddia edildi. Bazı gazeteler, Karaciç'in bazen rahip kılığına girdiğini yazarken, bazıları da kadın peruğu takarak dolaştığını yazdı.

Karadziç, BM'nin en son 2000 yılının Mayıs ayında güncellediği iddianameye göre, 1992-1996 yılları arasında soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek gibi birçok ithamın aralarında bulunduğu 15 suçtan yargılanacak.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla