Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-07-2008, 15:15   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bosna'daki katliamda izler hala taze

Click the image to open in full size.
Katliamda hayatını kaybedenlerin 307'si bugün yeniden toprağa toprağa verilecek. (Fotoğraf: AP)

Binlerce Müslümanın Bosnalı Sırplarca öldürülmesinin 13. yıldönümünde katliamın izleri taze duruyor.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından "soykırım" olarak nitelendirilen olayın, 13. yıldönümünde bugün yapılacak törenlere binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Srebrenitsa, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gözlenen en büyük katliama sahne olmuştu. Çeşitli yaşlarda yaklaşık 8 bin Müslüman erkek, Bosnalı Sırplarca öldürülmüştü. Katliam 1995'te Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge olarak ilan ettiği yerlerden birinde yaşandı. Kenti Hollandalı barış gücü askerleri koruyordu ancak askerler, Bosnalı Sırpların tehdidi üzerine buradan çekilmişti.

KİMLİK TESPİTİ SÜRÜYOR

Bugün Srebrenitsa yakınlarında düzenlenen bir törenle, katliamda yaşamlarını yitirenlerden 307'si, yeniden gömülüyor. Katliamın üzerinden 13 yıl geçse de, bu kişilerin kimlikleri daha yeni tespit edilebildi. Katliam kurbanı binlerce kişi ise hala gömülemiyor. Zira ya bu kişilerin DNA testleri sürüyor, ya da bazıları toplu mezarlardan yeni çıkarılıyor.

BM ALEYHİNE DAVA SONUÇSUZ KALDI

Srebrenitsa'da yakınlarını yitirenler, BM aleyhine dava açmıştı. Katliamın 13. yıldönümü öncesi dün Hollanda'da bir mahkeme, bu davada görevsizlik kararı verdi. Davayı açan Srebrenitsa Anneleri adlı grup, BM ve Hollanda'yı katliama göz yummakla suçluyor. Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç ve eski komutanı Ratko Mladiç ise hala yakalanabilmiş değil.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla