25-07-2008, 13:04

|  

#1  |  
  |    Banned    
				   Tecrübe Puanı:  0     |      Otomobil camlarına film çekmek öldürüyor   |   |                      Otomobil camlarına çekilen filmlerin ölüme yol açtığı  açıklandı.     Yasak olmasına karşın çok sayıda  otomobilde bulunan cam filmlerinin, kaza sırasında camın dağılmasını ve araçtan  çıkışı önlediği, aynı zamanda kırılan büyük parçaların yaralanmaya neden olduğu  bildirildi.    
Otomobillerde en çok gerçekleştirilen modifiye olan camlara  film uygulanması, trafik kurallarına göre 115 YTL ceza gerektiriyor.     
Aynı araç üç kez camları filmli şekilde ceza alması durumunda trafikten  men edilirken, araçların zorunlu fenni muayenelerinde de camları filmi araçlara  onay raporu verilmiyor.    
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık  Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.  Kadir Aydın, cam filmlerinin trafik kurallarına göre yasak olmasının nedeninin,  kazalarda can güvenliğini azaltması olduğunu söyledi.    
Film uygulaması  yapılan camların kırıldığında “tuz-buz olmadığını” ifade eden Aydın, şöyle devam  etti:    
“Camlar, araçlarda 'acil çıkış' görevi görür ve bu nedenle  kırılacağı bir darbe aldığında, camın tamamı küçük parçalara ayrılacak şekilde  imal edilir. Bu araçtan çıkışı kolaylaştırır ve kesilmeleri azaltır. Özellikle  'güvenlik filmi' olarak satılan film uygulanan camları ise kırıldıklarında  tuz-buz olmazlar. Bir kaza sonrası araçtan çıkılması gerektiğinde kırmak da çok  zordur. Ayrıca kaza sırasında büyük parçalar halinde kalan cam, keserek  yaralanmalara neden olabilir. Filmi camların diğer olumsuz etkisi de gece  sürüşünde görüşü azaltmasıdır.”    
Aydın, cam filmlerinin güvenlik  açısından tek olumlu yanının ise hırsızların camı dışarıdan kırmak  istediklerinde bunu zorlaştırması olduğunu, ancak mal güvenliğinden önce can  güvenliğinin geldiğini söyledi.     CİLT SORUNU OLANLAR   
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı  öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu ise krom, nikel ve çinko metaller içeren  plastik filmli camların, zararlı Ultraviyole A ışınlarını önemli oranda bloke  ettiğini belirtti.    
Güneşe karşı daha duyarlı olması gereken cilt  hastalarının özellikle gün ortasında yapılan uzun seyahatlerde otomobil içinde  korunabilmesi için bu tür bir koruyucu zırha ihtiyaç olduğunu belirten  Memişoğlu, “kullanımı yasak olan bu filmler, dermatolog raporu doğrultusunda  kullanılabilmeli” dedi.     İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR   
Uyarılar ve yasağa karşın, araçlarına cam filmi uygulatanların en  önem verdiği konuları, otomobillerine güzel görünüm kazandırmak ve hırsızlardan  korunmak oluşturuyor.    
Özellikle yabancı menşeli oto bakım şirketlerinin  değişik renk ve tonlarda kaliteli cam filmleri uygulamaları yapması, bu  filmlerin Ultraviyole A ışınlarını yüzde 99 oranında engellemesi ve güneşte  bekleyen aracın ısınmasını azaltması gibi etkenler de, vatandaşların cam  filmlerine olan ilgisini artırıyor.    
Cam filmi uygulamaları, filmin  kalitesine ve özelliklerine göre 100-700 YTL arasına mal oluyor.         
				__________________  ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!         |  

|        |