Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-07-2008, 22:06   #1
gulname
 
gulname - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Keneye çözüm yine doğadan!

Kene kabusunu silip atacak çözüm yine doğadan geldi.
Click the image to open in full size.


Eskişehir'de ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, yaptığı açıklamada, kene ile mücadelede işe yarayıp yaramayacağı tartışılan kırmızı orman karıncaları için Sağlık Bakanlığının harekete geçtiğini belirtti.

Söz konusu karıncaların keneleri de yediğini bazı kaynaklardan öğrendiklerini ifade eden Küçüköz, şöyle konuştu:

''Konuyu Sağlık Bakanlığına ilettik. Bakanlıktan gelen uzmanlar, Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak karınca yuvalarının bulunduğu Çatacık ormanlarında bir deneme yaptı. Civardan toplanan yedi keneyi karınca yuvalarına yakın bir yere bıraktık. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Elbette bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafındaki 80 metre çapında bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı.''

KIRMIZI ORMAN KARINCALARI

Sıtkı Küçüköz, kırmızı orman karıncalarının, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini belirterek, söz konusu karıncaların ormanların sağlıklı kalmalarının sigortası olduğunu bildirdi.

Bir işçi karıncanın günde kendi ağırlığının 20'de biri oranında zararlı böcek yediğini anlatan Küçüköz, şöyle devam etti:

''Bir karınca kolonisinde, ortalama 300 bin işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilogram böcek yer. Karıncalar yuvalarının seksen metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncalar bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla elli kraliçe karınca bulunur.

Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. Yirmi yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar. Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve fareler de zarar vermektedir. Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz.''

Küçüköz, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslenen kuşların da ormanların koruyucusu olduğunu belirterek, ''Bir kuşun günlük böcek tüketimi kendi ağırlığından fazladır. Bin adet sığırcık kuşu ayda yirmi ton böcek yer. Baştankara adı verilen kuş türünün besinlerinin yüzde 70'ini ormana zarar veren böcekler oluşturur. Bir orman kuşu, günde yuvasına 150 sefer besin taşıma işi yapar. Yuvaya taşınan besinlerin yüzde 4'ünü kene türlerinin oluşturduğu hesaplanmıştır'' dedi.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
gulname Ofline   Alıntı ile Cevapla