Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-07-2008, 07:57   #1
AsiRuh
 
AsiRuh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mülteci trajedisi

Yunanistan’a gitme hayaliyle bir TIR’ın kasasına doluşan onlarca Pakistanlı ve Burmalı mültecinin yeni bir yaşam kurma umudu, İstanbul Küçükçekmece’deki boş arazide trajik bir şekilde son buldu Hiç mola vermeksizin Van’dan İstanbul’a gelen TIR’da bulunan 100’ün üzerindeki mültecinin 13’ü havasızlıktan hayatını kaybetti
Click the image to open in full size.
Olay yerinde tek bir sağlık görevlisi bile yoktu. Şuurunu kaybeden mülteciye polisler su vermekle yetindiler.


Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.
60




İran’da, Yunanistan’a gitmek üzere insan kaçakçılarıyla 4 bin 500 dolara anlaşan 100’ün üzerindeki Pakistanlı ve Burmalı, bir TIR’a bindirildi. Mültecileri taşıyan TIR önceki gün Van’dan Türkiye’ye giriş yaptı ve İstanbul’a gelene kadar hiç durmadan yola devam etti. Ancak saatlerce kapalı konteynerde tutuldukları için havasız kalan mülteciler, dün sabaha karşı İstanbul’a gelindiğinde TIR’ı yumruklayarak bağırmaya başladı. TIR şoförü bunun üzerine güzergâh değiştirerek aracı ıssız bir yere çekmeye karar verdi.

İnsan tacirleri kaçtı
Küçükçekmece Kayabaşı yoluna sapan şoför, dün sabaha karşı 04.00 sıralarında boş bir araziye girerek konteynerin kapağını açtı. Mültecilerden 13’ünün öldüğünü gören şoför ile yanındaki bir kişi hayatta kalanları bırakarak kaçtı. Çaresizlik içinde etrafa dağılan mültecilerden bir kısmı koşarak uzaklaşırken bir kısmı da arazinin yakınındaki “Furkan Adak” isimli canlı hayvan çiftliğine saklandı.
İhbar üzerine dün sabah 07.30’da olay yerine gelen polis ekipleri, kaçan mültecilerle TIR şoförü ve arkadaşını yakalamak için hem karadan hem de helikopterle havadan operasyon başlattı. Çalışmalar sonucunda 63 mülteci sağ olarak yakalandı. Yakalananlardan sağlık durumu kötü olan mülteciler çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 13 kaçak getirildi. Bu kişilerden, ellerinde muhtelif kesikler bulunan yedisi tedavilerinin ardından taburcu edildi. Acil dahiliye bölümünde tedavileri süren altı kaçağın ise susuzluğa bağlı böbrek fonksiyonlarında sorunlar olduğu, sıvı tedavisine başlandığı ve bir süre daha hastanede kalacakları belirtildi.

Gazeteciler buldu
Olay yerine gönderilen iki otobüs dolusu Çevik Kuvvet polisi, geniş bir güvenlik kordonu oluşturdu. Polisler gazetecileri bölgeye yaklaştırmamak için yoğun çaba sarf ederken, olaydan saatler sonra canlı hayvan çiftliğinden çıkan bir mülteci hızla kaçmaya başladı. Gazetecilerin fark ederek ihbar ettiği mülteciyi gözaltına alan polisler, olayın duyulmasından 6 saat sonra çiftlikte arama yaptı.
Aramada kümese gizlenen iki mülteci yakalanırken, başka bir skandal daha yaşandı. Mültecilerden birinin şuurunu kaybettiği ve bacağının kırıldığı görülürken, polisler can çekişen gence su vermekle yetindi.
Olay yerinde onlarca polis olmasına rağmen tek bir sağlık görevlisi bulunmadığı için ambulans çağrıldı. Ancak ambulans tam 40 dakika sonra olay yerine ulaştı ve mülteci genç hastaneye kaldırılabildi.

“Acı bir örnek”
İstanbul Valisi Muammer Güler, insan kaçakçılığı sorununun acı bir örneğinin yaşandığını vurguladı ve “Şoför kaçmış, ama takip ediliyor, yakalanması ihtimaldir. Maalesef kaçak göçmen konusunda yurdumuzu transit ülke olarak kullanıyorlar. Üzücü, kötü, insanlık dışı bir olay” dedi.
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise “Maalesef burada bir insanlık dramı var” diye konuştu.

106 ülkeden 35 bin yabancı gözaltına alındı
İstanbul’da güvenlik güçlerinin son 3 yılda yaptığı operasyonlarda, çok sayıda insan kaçakçısı ile yasadışı yollardan Türkiye’ye gelen ya da suça karıştıkları anlaşılan yaklaşık 35 bin kaçak yakalandı.
Spor salonuna yerleştirilecekler
Hayatını kaybeden 13 mülteci otopsi için Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, hayatta kalanlardan 63’ü ise ifadeleri alınmak üzere Halkalı Polis Karakolu’na götürüldü. Gözaltına alınan mültecilerin ifadelerinin ardından Halkalı’da kendileri için hazırlanan kapalı spor salonuna yerleştirileceği öğrenildi. Öte yandan?Konya’nın Ereğli ilçesinde de jandarmanın yaptığı yol kontrolünde, bir yolcu otobüsünde, yasadışı yollarla yurda giriş yapan Eritre ve Myanmar uyruklu 8 kaçak yakalandı. Kaçaklar gözaltına alındı.









Kaynak: Milliyet
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
AsiRuh Ofline   Alıntı ile Cevapla