Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-07-2008, 14:25   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mobil iletişimde vergiler Uganda'dan bile yüksek

Türkiye ucuza konuşmak için vergilerin inmesini bekliyor


Click the image to open in full size. Türkiye, mobil iletişim hizmetleri alanında AB ortalamasının üç katı vergi oranıyla açık ara dünya şampiyonluğunu eline tutuyor. İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından hazırlanan rapor, AB’ye uyum ve Türk ekonomisinin daha hızlı büyümesi için Hazine Payı ve Özel İletişim Vergisi’nin kaldırılmasını öneriyor.
Türkiye’de mobil iletişim hizmetlerinden alınan vergilerin toplamının, AB ortalamasının üç katından fazla olduğu açıklandı. Türkiye bu hizmetlerden alınan ve aritmetik toplamı yüzde 58’e ulaşan vergi oranıyla açık ara dünya lideri konumunda iken, AB ülkelerinde bu oran yüzde 15-25 arasında kalıyor. İstanbul Ekonomi Danışmanlık, vergi uygulamasının bu sektörde AB’ye uyuma, Türk ekonomisinin büyümesine ve gelir dağılımının düzeltilmesine engel olduğuna işaret ederek Hazine Payı ve Özel İletişim Vergisi’nin kaldırılmasını önerdi.
İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından yapılan “Mobil İletişime Yönelik Vergi Politikaları: AB Örneği ve Türkiye” başlıklı araştırmanın sonuçları, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, Türkiye’de mobil iletişim hizmetlerinden alınan Katma Değer Vergisi, Özel İletişim Vergisi ve Hazine Payı oranının toplamda yüzde 58’e ulaştığını, oysa gelişmekte olan 50 ülkede bu vergilerin ortalamasının yüzde 17.1, AB ülkelerinde ise yüzde 20 olduğunu kaydetti.
Mobil iletişim hizmetlerinden alınan vergilerin yüksekliğinin, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecindeki en önemli sektörel eksikliklerinden biri olduğunu belirten Sinan Ülgen, “Bu yüksek vergiler, AB’ye uyum yükümlülüğüyle çeliştiği gibi, Türk ekonomisinin büyüme hızını da yavaşlatıyor. Ekonominin genel verimliliğini düşüren yüksek vergiler gelir dengesizliğini artırıyor; internete erişimi kolaylaştıracak mobil teknolojilerin kullanımını pahalılaştırarak fırsat eşitliğine zarar veriyor” dedi. Raporu değerlendiren İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Can Buharalı ise, Türkiye’de mobil iletişim hizmetleri penetrasyonunun yüzde 82’ye ulaştığını, ancak Türkiye’nin bu oranla, kişi başına düşen gelir bakımından kendisinden daha geride bulunan Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya gibi ülkelerin gerisinde kaldığını ifade etti. Sektörün karşı karşıya kaldığı ağır vergi yükü nedeniyle Çek Cumhuriyeti’nin 6, Yunanistan’ın 8 yılda ulaştığı penetrasyon oranına Türkiye’nin 10 yılda ulaşabildiğine dikkat çeken Can Buharalı, şunları söyledi: “1999 depreminden sonra geçici bir vergi olarak yürürlüğe konan Özel İletişim Vergisi ile Hazine Payı kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Aksi takdirde, özellikle yatırım kararları ve yabancı sermaye girişi bakımından büyük önem taşıyan Türkiye’nin vergi politikalarının öngörülebilirliği ve inandırıcılığı zarar görecektir.”
YILDIRIM: "2009'DA İNDERECEĞİZ"
Öte yandan geçtiğimiz gün bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Vergileri indireceğiz" demişti. Yıldırım, öncelikle internet üzerindeki vergilerin hafifletilmesi için Maliye Bakanlığı ile çalışma yürütüldüğünü belirterek, vergi indirimini en geç gelecek yılın başında uygulamayı hedeflediklerini kaydetmişti
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla