Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-08-2008, 22:11   #1
gulname
 
gulname - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Hızlı tren garı inşaatına onay!

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, hızlı tren garı inşaatına onay verdi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nde, Ankara-Eskişehir arasında deneme sürüşlerine başlayan ve yıl sonunda hızlı tren işletmeciliğine hazırlanan TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara'ya hızlı tren garı yapılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Edinilen bilgiye göre, mevcut imar planında, tren garı, müze, TCDD lojmanları ve bazı taş binalar ile hızı tren garının yapılması planlanan bölge, aynı parselin içinde yer alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni bir imar düzenlemesi yaparak tescilli taş binaların bulunduğu bölümü, hızlı tren garının inşaatının yapılacağı bölümden ayırdı. Belediyenin yaptığı bu imar düzenlemesi, görüşü alınmak üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderildi. Kurul, tek parselde görünen alanı, tescilli binalar, mevcut demir yolu hatlarının bulunduğu alan ve hızlı tren garının yapılacağı alan olmak üzere 3 parsele ayıran yeni imar planını uygun buldu.

Kurulun uygun bulduğu yeni imar planına göre, hızlı tren garı, Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasında kalan araziye inşa edilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Kurulun uygun bulduğu planlar çerçevesinde imar planlarını tamamlamasını bekleyen TCDD Genel Müdürlüğü, yıl sonuna kadar ihaleye çıkmayı hedefliyor.

TCDD Genel Müdürlüğü, hızlı tren garını yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkmayı planlıyor. Proje maliyetinin en az 50 milyon doları bulacağı öngörülüyor.

Hızlı tren garı günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitede olacak. VIP ve CIP (sık seyahat eden kişi) salonlarının da bulunacağı hızlı tren garında, yerin altında 4 kattan oluşan bin 500 araçlık otopark inşa edilecek. 2 hızlı tren seti boyunda yapılması planlanan garda, 6 demir yolu hattı olacak. Doğu ve batı yönünde hızlı trenlerin kalkabileceği gara aynı anda 12 hızlı tren seti yanaşabilecek.

Hızlı tren garında ana salon, gelen-giden yolcu salonu, bilet satış gişeleri, lüks restoranlar, fast food restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve otel de olması planlanıyor.

Hızlı tren garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
gulname Ofline   Alıntı ile Cevapla