Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-08-2008, 14:44   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Doğalgaza ikinci zam dalgası





Zamlar hız kesmiyor. Doğalgazda ikinci zam dalgası Ekim'de bekleniyor...

Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak maliyetleri önemli miktarda artan Botaş'ın, bu ayın başından itibaren doğalgaz fiyatlarında yaptığı yüzde 17-19 artışa karşın, kontrat dönemi olan Ekim ayında yeniden yüksek oranda zam yapabileceği belirtiliyor.

Botaş, doğalgaz fiyatlarını 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 16.88, sanayide de yüzde 18.77 artırmış, zammın son dönemde yükselme eğilimine giren enflasyonla mücadele eden Merkez Bankası'nın işini biraz daha zorlaştıracağı vurgulanmıştı.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir enerji yetkilisi, hükümetin iktidara geldiğinden bu yana enerji KİT'lerinin ürünlerine zam yapmaması politikası çerçevesinde doğalgazda gerekli olan artışların gerçekleştirilemediğini kaydederek, "Botaş Haziran ayında yaptığı zammın ardından, 1 Temmuz'da uygulamaya başlayan maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesi aşamasında baz oluşturacak şekilde fiyat ayarlaması yapamadı. Temmuz ayında ithal edilen doğalgazın fiyatının, kontrata bağlı olarak artması nedeniyle, Ağustos'ta yüzde 20'ye yakın zam yapılmak zorunda kalındı" diye konuştu.

Botaş, Yüksek Planlama Kurulu kararı ile yeni bir uygulama olarak enerji KİT'lerinde 1 Temmuz 2008'den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçildiğini, zammın bu kapsamda yapıldığını açıklamıştı.

Yetkili, petrolün varilinin halen 125 dolar dolayında işlem gördüğünü, hızlı artışın gaz maliyetlerini doğrudan etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi: "Petrol 130 dolardan aşağıya doğru gitmeye başladı TL'de de bir düşüş söz konusu. Rakamlar böyle giderse doğalgazda Eylül ayında küçük çaplı da olsa indirim söz konusu olabilir. Ancak son çeyreğe girerken Ekim'de kontrat nedeniyle fiyatlar yeniden gözden geçirilecek. Burada bir artış olacak, çünkü fiyatlar gecikmeli olarak yansıtılıyor. Bu nedenle, doğalgazda ikinci kez yüksek zam gerektiren bir dalga olabilir."

Botaş hızla artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere, talep ettiğinin altında kalacak şekilde konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 zam yapmıştı. Böylece bu yıl içinde doğalgaza şu ana kadar konutta toplam yüzde 25.5, sanayide yüzde 28.6 zam yapılmış oldu.

Petrolde meydana gelen artışlardan doğrudan ancak gecikmeli etkilenen doğalgaz fiyatları, hükümetin izlediği politika nedeniyle, iç piyasaya tam olarak yansıtılmamıştı.

Yetkili, Botaş'tan 2008 yılı için beklenen kâr hedefinin 585 milyon YTL düzeyinde bulunduğunu, izlenen politika nedeniyle bunun yakalanmasının kolay olmayacağını belirtti.

"Bugüne kadar maliyetler, tüketiciye yansıtılmadığı için bunun bedeli Botaş tarafından ödendi. Bu da mali yapıyı oldukça zorladı" diyen yetkili, maliyet bazlı yeni sisteme göre bundan sonra fiyatların formülle belirlenecek olmasının bir avantaj sağladığını bildirdi.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla