Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-08-2008, 10:30   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kafkasya'da savaş rüzgarları

Rus ve Gürcü askerleri çatışıyor
Click the image to open in full size. Rus takviye zırhlı birliklerinin Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girmesinin ardından Gürcü birliklerine ateş etmesi, Rusya ve Gürcistan'ı savaşın eşiğine getirdi.

Güney Osetya Basın Merkezinin, ''Rus zırhlı araçları Tshinvali'nin kuzey bölgelerinden kente girdi'' açıklamasının ardından, Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı İgor Konaşenkov'un, Rus toplarının ve tanklarının Gürcü askerlerinin saldırısını bastırdığı açıklaması geldi.
Rusya, bölgeye takviye asker göndermesinin ardından bu gece yarısından itibaren Gürcistan ile tüm hava iletişimini de kesme kararı aldı.
Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışma ciddi boyutlara ulaşınca ABD, taraflara acil ateşkes çağrısında bulundu ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı.

ABD'nin yanı sıra NATO ve AB de taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, çatışmadaki taraflarla görüşmesi için bölgeye özel temsilci gönderdiklerini söyledi.
Bu arada, Rus haber ajansları, Pekin Olimpiyat Oyunları açılışı için Çin'de bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Güney Osetya'daki son durumu ABD Başkanı George Bush ile görüştüğünü bildirdiler, ancak görüşmenin detayları konusunda bilgi vermediler.
Siyasi alanda bu gelişmeler yaşanırken, Güney Osetyayı yetkili Teymuraz Kasaev, başkent Tshinvali'de binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, ''Bize ulaşan bilgiler, dün gece başlayan saldırılarda ölü sayısının binden fazla olduğu yönünde'' ifadesini kullandı.
Bu arada, Gürcü askeri yetkilileri de Rus savaş uçaklarının Tiflis yakınlarındaki Vaziani askeri üssünün Rus savaş uçakları tarafından bombalandığını ve 3 Gürcü askerinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca yine Tiflis yakınlarındaki Marneuli askeri havaalanı ile Bolnisi üssünün Rus uçaklarınca vurulduğu belirtildi.

Gürcistan sabah bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı. Öğleden sonra yapılan açıklamada ise toplam 4 Rus savaş uçağının düşürüldüğü bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı sabah yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti, ancak Tiflis'in öğleden sonra yaptığı toplam 4 uçağın düşürüldüğü açıklamasına Rus mercilerden şu ana kadar bir yanıt verilmedi.
Görgü tanıkları, 70 bin nüfuslu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye düzenlenen saldırıda kentin büyük bölümünün yerle bir olduğunu ve kentteki birçok binadan alevlerin yükseldiğini kaydettiler.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada, Gürcü askerlerinin Güney Osetya'daki köylerde etnik temizlik yaptığı bilgilerinin ulaştığını belirterek, ''Güney Osetya'daki köylerde etnik temizlik politikası uygulandığına, mültecilerin sayısının yükseldiğine, halk arasındaki paniğin arttığına ve insanların canlarını kurtarmaya çalıştığına dair bilgiler alıyoruz'' dedi.

Devlet Başkanlığı görevi sırasındaki ilk büyük krizle karşı karşıya kalan Dimitriy Medvedev'de Rus Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü topladıktan sonra yaptığı açıklamada, Rus vatandaşlarının ve barış gücü askerlerinin ölümünden sorumlu olanların mutlaka cezalandırılacağını söyledi.
Batılı analistler, dünya liderlerinin tatilde veya Olimpiyat açılışı için Çin'de bulunduğu bir sırada Gürcistan'ın kabul ettiği ateşkes anlaşmasını tek taraflı bozarak saldırıya geçmesiyle batıdaki desteğini önemli oranda kaybedebileceğine dikkat çektiler.

Siyasi analistler, Gürcistan'ın çok tehlikeli bir kumar oynadığını ve kazanamayacağı bir savaşın fitilini ateşlediğini belirterek, ''Tiflis'teki muhalifleri zor kullanarak dağıttığı için Batıdaki imajı yara alan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, kabul ettiği ateşkesi tek taraflı bozarak, Batıdaki desteğine çok ciddi darbe vurdu'' görüşünü savundular.
Analistler, Gürcistan'ın saldırısının Saakaşvili'nin tek taraflı ateşkes ilan etmesi ve Güney Osetyalı yetkililerin de bunu kabul ettiği açıklamasından birkaç saat sonra başladığına dikkat çekerek, ''Eğer Gürcistan kendi ateşkesini ihlal etmişse bu Batıya entegrasyonunda kendi ayağına kurşun sıkmaktan farksız bir şey'' yorumunda bulundular.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla