Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-08-2008, 13:01   #1
|RespecT Me|
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Efsanevi açılışın mimarı

Click the image to open in full size.





Olimpiyatlar'ın açılış töreninde, bol ödüllü Çinli yönetmen Zhang Yimou'nun imzası var.
Bu yıl Çin’in başkenti Pekin’de oynanan 2008 Olimpiyat oyunlarının önceki günkü açılış seremonisi son zamanların en dikkat çekici gösterilerinden biri oldu. Şimdi herkes müthiş organizasyonun ardındaki ismi merak ediyor. Açılış ve kapanış seremonilerinin emanet edildiği kişi, sinemaseverlerin tanıdığı bir isim: Dünyaca ünlü Çinli yönetmen Zhang Yimou.

ÇİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENİ
Tüm dünyanın gözlerinin Pekin’de olduğu önceki gün Yimou, filmlerinde olduğu gibi sanat yönetmenliğini yaptığı açılış seremonisinde de bol bol övgü aldı. Son 25 yılın en başarılı yönetmenlerinden biri olan Yimou, bir koreografi ustası. ‘Hero’ (Kahraman), ‘Raise The Red Lantern’ (Kırmızı Fener), ‘Curse Of The Golden Flower’ (Altın Çiçeğin Laneti) gibi filmleriyle tanınan, Altın Aslan ve Altın Palmiye ödüllü yönetmen, ülkesi Çin hakkında yaptığı filmlerle tanınıyor.

Filmlerinde ülkesinin savaşla, yoksullukla mücadelesini anlatan yönetmen, birçok kişi için bir ‘Çin kültürü öğretmeni’. Çin tarihiyle ilgili bütün bildiklerini ona borçlu olduğunu söyleyenler çok.
Çin Kültür Devrimi’nin başlangıç yıllarında doğan (1951) yönetmen, ‘kitle tiyatroları’yla büyüdüğünü önceki gün ispatlamış oldu. Tüm dünyada yaklaşık 4 milyar kişinin izlediği seremoninin görkemi, yönetmenin Çin’de baş tacı edilmesine sebep olurken, bu durumu eleştirenler de var. Yimou, ‘sanatını devlete satmak’la itham ediliyor.
Her zaman Çin hükümetine yakın olmakla eleştirilen Yimou, sanat çevrelerinde şimdi de ‘para uğruna yeteneğini ve ismini satmış biri’ olarak anılıyor. Kimilerince yönetmenin kariyeri açısından büyük bir adım olarak nitelenen Olimpiyat gösterileri kimilerine göre de sanatçının politik tavrına zarar verdi.

DEVLET YARATICILIĞI KÖRELTİR
Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye göre, sanatçıların devletle işbirliği yapması, yaratıcılıklarını köreltir. Yimou’nun seremoni koreografisini değerlendiren Weiwei, “Sanatçılar günümüzde para kazandıracak işler yapmak istiyor, yeteneklerini para karşılığında satıyor. Satın alanın kim olduğunun önemi yok” diyor.

Yimou ise verdiği söyleşilerde hiçbir zaman politik eğilimleri olmadığını söylüyor. Bazı eleştirmenler ‘Hero’da (Kahraman) üstü kapalı da olsa Çin hükümetinin eleştirildiğini söylese de yönetmen, Olimpiyat seremonisi işiyle olumlu ve olumsuz tüm çevrelerce daha çok konuşulacak. (Herald Tribune)

__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla