Sabit gelirlerin artması gerekir . Nedir bunlar ?
- Stad geliri ( bilet ve diğer gelirler , yapılacak dükkan, büfe kiraları vs. )
- Ürün satışları
- Sponsor gelirleri
Bu kalıcı gelriler nasıl oluşur ? Parayla !!! Para parayı şöyle çeker :
- Paralı , iş bitirici ve dirayetli bir yönetim gelir ,
- Büyük gelir getirecek modern ve büyük bir stad için yatırım yapar ,
- Kolej takımıyız , yıldızımız yok ama takım oyunumuz yıldız gibi safsataları bir kenara bırakıp , adam gibi , taraftara heycan verecek ,büyük takıma yakışır büyük oyunculardan kurulu birt kadro kurar,
- Sezon içinde iyi yönetilirse bu kadro eninde sonunda başarılı olur ,
- Gelen sportif başarı neticesinde ürün ve kombine satışları artar ,
- Daha büyük şirketlerle daha büyük sponsorluk anlaşmaları yapılır
- Yönetim , taraftarına beleşçiliği bırakıp , elini cebine atıp , kulübe katkı yapma kültürünü aşılar,taraftar daha çok kombine ve daha çok lisanslı ürün alır.
- Artan gelir sonraki sezon daha güçlü bir kadro kurulmasını sağlar ...
Ve bu kartopu her yıl biraz daha büyüyerek sonunda bir Avrupa devi oluşturur.
Bütün bunların olabilmesi için üç şey lazım :
İlk hareketi sağlamak için gerekli olan para , akıllı ve işbitirici bir yönetim , kulübüne sahip çıkan , beleşçilik ve cimrilik yapmayan bir taraftar topluluğu ...
Şimdi yazacaklarıma bazı arkadaşlar tepki gösterecekler belki ama işin doğrusu bu , Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım'ın yaptığı da buydu aslında.
Sportif ve maddi anlamda bizi neredeyse ikiye hatta üçe katlamış olan rakibimizin bu seviyeye ulaşmasında etkin olan tek fark bizden daha iyi ve akılcı yönetilmesiydi.
Eğer bizim başkanımızda yukarda saydığım gerçekleri görüp , kulübü kendine borçlandırarak transfer yapma mantığının işe yaramayacağını , kalıcı başarı için kulübün sürekli gelir elde eder hale getirilmesi gerektiğini görseydi , 5 yıl önce Türkiye'nin mali ve sportif açıdan en güçlü kulübü olan Beşiktaş , bugün elindeki müthiş taraftar potansiyeline rağmen üç büyüklerin en zayıfı haline gelmemiş olurdu.
__________________ Lütfen forum kurallarını okuyunuz.. |