Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-08-2008, 14:23   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İşte Çin'in sırrı!

Pekin Olimpiyatları'nda madalyaları bir bir toplayan Çin'in başarısının sırrı belli oldu.

29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda en çok madalya alan ülke olmayı hedefleyen Çin, oyunlara iyi hazırlanmak için zayıf olduğunu düşündüğü dalların birçoğunda yabancı antrenörlerle çalıştı.
Evsahibi ülke, basketbol, çim hokeyi, kürek, eskrim, kano, bisiklet, senkronize yüzme, cimnastik ve tekvando gibi dallarda mücadele eden sporcularını yabancı antrenörlere emanet etti.
Çin erkek basketbol takımının başında Litvanyalı Jonas Kazlauskas, bayan basketbol takımının başında da Avustralyalı Tom Maher bulunuyor.
Çinliler, bisiklette eski Olimpiyat Şampiyonu Fransız Daniel Morelon ile çalışıyor.
Japon Masayo Imura da Çin'de çalışan yabancı antrenörlerden. Senkronize yüzme antrenörü Imura'nın, Japonya'dan ayrılarak Çin takımının başına geçmesi ufak bir skandala yol açmış, 2006 Asya Oyunları'nda Çin takımı 2. olarak ilk kez Japonya'nın üzerinde yer almıştı.
Çinli sporcuları çalıştıran diğer yabancı antrenörler arasında, Çin kürek takımının başında bulunan Litvanyalı Igor Grinko, bayanlar hentbol takımını çalıştıran Güney Koreli Kang Jae-Won ve bayanlar çim hokeyi takımını çalıştıran Güney Koreli Kim Chang-back bulunuyor.
-YABANCI SPORCULARI ÇALIŞTIRAN ÇİNLİLER-
Çin'in yıllardır başarılı olduğu dallarda da birçok Çinli antrenör yabancı sporcuları çalıştırıyor.
ABD Bayan Voleybol Takımı'nı, Çin Bayan Voleybol Milli Takımı'nda oynarken Los Angeles-1984'te altın madalya kazanan Jenny Lang Ping çalıştırıyor.
Yurtdışında çalışan Çinli antrenörlere bir örnek de eski cimnastikçi Qiao Liang. ABD milli takımının başındaki Qiao'nun öğrencileri arasında bulunan 16 yaşındaki Dünya Şampiyonu Shawn Johnson, yeteneğini Qiuao ve Çinli yardımcı antrenörü Zhang Liwen sayesinde geliştirdiğini söylüyor.
Artık ''James'' adıyla anılmayı isteyen Çinli Li Li de ABD erkek atletizm ekibinin menajerliğini yapıyor. Arizona Üniversitesi'nin atletizm ekibinin başında kazandığı başarının ardından ABD milli takımında görev yapmaya başlayan Li Li'nin yetiştirdiği atletler arasında, Dünya Şampiyonası'nda hem 1500 hem 5 bin metrede altın madalya kazanan Bernard Lagat da bulunuyor.
Tayland halter takımını da bir Çinli çalıştırıyor. Zhang Baoshun'un çalıştırdığı takımdan Prapavadee Jaroenrattanatarakon, Pekin-2008'de 53 kiloda 2 gün önce altın madalyanın sahibi oldu.
A.A.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla