Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-08-2008, 18:10   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Recep İvedik'in fendi Batman'i yendi





Hollywood'un Batman'i bile Recep İvedik'in karşısında tutunamadı.

Şu sıralarda sinemaları kasıp kavuran ve 185 milyon dolarlık hasılatla sinema tarihinin en hızlı hafta sonu açılışını gerçekleştiren "Batman: Kara Şövalye", tüm dünyada büyüt ilgi görmeye devam ediyor. Film 11 Ağustos itibariyle Amerika'da 445 milyon doların üzerinde bir hasılat rakamına ulaşırken, tüm dünyada ise bu rakam 700 milyon doları geçti.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, film Meksika'da 15 milyon, Brezilya'da 10 milyon ve İtalya'da 5 milyon doların üzerinde hasılat gerçekleştirirken, Türkiye'de ise bu rakam 7 Ağustos itirabiyle 1 milyon doları bulamadı. Ama bu durum, yalnızca Batman'a özgü değil. Çünkü, son yıllarda Türkiyeli sinema izleyicilerinin yerli filmlere yönelik tercihi, yabancı filmlerin izlenme oranlarında gözle görülür bir düşüşe neden oldu.

İLK 10 FİLM YERLİ
Üstelik, Türkiye'de en fazla izlenen filmler listesinde yer alan ilk on film yerli yapımlar. Ama daha da ilginç olan, 9'uncu sırada yer alan "Eşkıya" ve 10'uncu sıradaki "Kahpe Bizans" dışındaki bütün filmlerin 2000'li yıllarda çekilmiş olması. Yani son yıllarda sinema izleyicisi tercihini Türk filmlerinden yana kullanırken, yabancı filmlerde gözle görülür bir azalma söz konusu.
İşte bu durum, uzun yıllardır yabancı filmlerinin dağıtımını üstlenen yerli firmaların, dağıtım işini bırakarak yerli film yapımcılığına soyunmalarına neden oldu. Uzun yıllar boyunca yabancı filmlerin dağıtımını ve yapımcılığı birlikte yürüten Avşar Film, geçtiğimiz yıldan itibaren dağıtım işini bırakarak sadece televizyon dizisi ve film yapımcılığına odaklandı. Geçtiğimiz ay ise, Türkiye'nin en büyük film dağıtım şirketlerinden birisi olan Özen film, tam 29 yıldır birlikte çalıştığı Amerika'nın en büyük film yapımcılarından 20th. Century Fox ile yollarını ayırdı. Ve bundan sonra daha az ve prestijli filmlerin dağıtımlarını yapma ama asıl olarak yerli filmlere yatırım yapma kararı aldı.


BABAM VE OĞLUM YOLU AÇTI
2000'li yılların başında "Salkım Hanımın Taneleri" ve "Hemşo" filmlerinin yapımcılığını üstlenen şirket, "Babam ve Oğlum"un 4 milyon yakın bir seyirci tarafından izlenmesi üzerine tamamen yapım işine ağırlık vermeye başladı. Son olarak yine Çağan Irmak'ın "Ulak" isimli filminin yapımcılığını üstlenen firma, sonbaharda vizyona girecek olan ve gişe rekorları kırması beklenen "Osmanlı Cumhuriyeti" filminin yapımcılığını üstlendi. Avşar film ayrıca, "Çemberin Dışında", "Yersiz Yurtsuz", "Ihlamurlar Altında", "Kırık Kanatlar" ve "Çemberimde Gül Oya" gibi televizyonlarda ilgiyle izlenen dizilerin de yapımcılığını gerçekleştirdi. Avşar Film Genel Koordinatörü Murat Çiçek, Amerikan filmlerinin getirisini kestirmenin güç olduğunu ancak, yerli filmlere artan ilginin kendilerini daha cezp ettiğini ifade ediyor. Çiçek, "İthal edilen filmlerde gişe de sıkıntı yaşana biliyor. Ayrıca ithal filmlerin bütçeleri çok yukarılara çıktı ve riskli olmaya başladı. İş yapmama durumunda zarar ediliyor. Yerlilerin şansı daha fazla" diye konuşuyor.
"Salkım Hanımın Taneleri", "Babam ve Oğlum" ve "Ulak" gibi "sanatsal" içeriği sahip, ama genel sinema izleyicisinin de ilgisini çekebilecek filmlere imza atma istediklerini belirten Çiçek, "Osmanlı Cumhuriyeti" filminin seyircinin ilgisini kazanacağını ifade ediyor.

YERLİYE İLGİ BÜYÜYEN TREND
Özen filmin sahibi Mehmet Soyarslan ise yerli filmlere ilginin bütün dünyada yükselen bir trend olduğuna dikkat çekiyor. Yapımcısı oldukları, "Kahpe Bizans", "Son Osmanlı: Yandım Ali" ve "Eve Giden Yol" ve ortak yapımcı oldukları "Recep İvedik"in hasılat rakamlarını örnek olarak gösteren Soyarslan, son iki yılda vizyona soktukları filmlerin box Office listesinde yalnızca bir tek filmin yer aldığına dikkat çekiyor. Yabancı filmlere olan ilginin, dağıtımını yaptıkları büyük Amerikan şirketleri ve sinema salonları ile sıkıntılara neden olduğunu anlatan Soyarslan artık yerli filme yatırım yapacaklarını ifade etti.

SEYİRCİ SAYILARI ARTMIYOR
Ancak yerli filme olan ilgi ve artık milyonlarla ifade edilen seyirci rakamları ne yazık ki, toplam seyirci sayılarını artırmıyor. 2006 yılında 35 milyona yaklaşan seyirci sayısı 2007 yılında bu rakamın biraz altında kalmıştı. 2008 yılında ise ilk yedi ayda 19 milyonu biraz aşkın seyirci sinemaya gitti. Bu rakamın beşte birinden fazlasının yalnızca Recep İvedik tarafından gerçekleştirildiği düşünüldüğünde durumun pek de parlak olmadığını söyleme gerek. Sonbaharda vizyona girecek olan Ata Demirer'li "Osmanlı Cumhuriyeti" ve Cem Yılmaz'lı "A.R.O.G"un da etkisiyle bu rakam kuşkusuz yukarılara fırlayacak. Belli ki, Türk sinemasının popüler kanadı seyirciyle buzları çoktan eritmişe benziyor. Ancak, Türkiye'de sinemanın daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir bir endüstri haline gelebilmesi için dünya ortalamasının çok altında olan toplam seyirci sayısının daha yukarılara çekilmesi gerekiyor.

YABANCI FİLMLERE İLGİ NEDEN AZALDI
- Eşkıya'nın açtığı yoldan ilerleyen yerli sinemanın seyirciyle barışması ve sinema izleyicilerinin yerli filmleri izlemeyi tercih etmesi.
- Televizyonun yoğun olarak izlendiği Türkiye'de özellikle televizyonda söhreti yakalayan isimlerin rol aldığı filmlerin hazır seyirci kitlesinin ilgisini çekmesi.
- Büyük ilgi gören Kurtlar Vadisi, Asmalı Konak ve Deli Yürek gibi dizilerin final bölümlerini sinema filmi olarak çekmesi ve bu filmlere yoğun bir ilginin oluşması.
- Alışveriş merkezlerinin sayısındaki büyük artışın bir "tüketici" kitlesi yaratması ve bu merkezlerde yer alan sinema salonlarında "tüketiciye uygun" yerli yapımların yer almaya başlaması.
- Korsan film piyasasının önünün alınamaması ve özellikle yabancı filmlerin "kaliteli" korsanlarının bulunmasının yerlilere göre daha kolay olması.
- Filmlerin korsandan izlenmemesi için Amerika ile Türkiye'deki vizyon tarihlerinin aynı güne denk getirilmesi. Ancak, yaz ayları Amerika'da yoğun sezon iken, Türkiye'de ölü sezon olarak tanımlanması.

Mehmet Soyarslan / Özen Film Sahibi
RECEP İVEDİK 2 VE KARAMAN KORSANLARI YOLDA

20th. Century Fox ile 28 yıllık ortaklığımızı bitirmemizin yabancı filmlere olan ilgi düşüyle doğrudan ilgisi var tabii.Ama artık eğlenmek, duygulanmak ve iyi vakit geçirmek isteyen bir sinema izyeyicisi kitlesi söz konusu ve bu insanların film alışkanlığı daha çok yerli eserler üzerinde yoğunlaştı. Dizilerin bollaşması ve iyi filmlerin yapılması da bunda önemli bir rol oynadı. Bu durum dünya üzerinde yükselen bir trend. Örneğin Polonya'da bizim Cüneyt Arkın'ın rol aldığı filmler gibi bir tarih parodisi çekildi ve film 6 milyon kişi tarafından izlendi. Artık İtalyanlar, Fransızlar sinemada kendi filmlerini kendi kimliklerini görmek istiyorlar.

Bundan sonra yerli filmlerin yapımcılık yönüne ağırlık vereceğiz. Ama yabancı filmlerde getireceğiz. Ama bu filmler alışılmışın dışında olacak. Ama Fox'la çalışmayacağız geçen yıl yalnızca "Buz Devri 2" iş yaptı o da ancak masrafları kurtardı. Sektörde yer alan yerli şirketlerin Türk sinemasına yatırım yapması lazım yoksa sinemalar kapanır.

Türk sinemasının endüstri haline gelmesi gerekli. Bir sürü film çekiliyor ama bu filmler yönetmenin, yapımcının kaprisleri doğrultusunda yapılıyor. Bazısı kazanıyor, bazısı kaybediyor. Çok dikkatli olmamız lazım. Bugün ticari bir film yapmak kolay bir iş değil. Sanat filmi yapmaktan daha zor çünkü memnun edilmesi gereken kitle çok daha fazla

Ama yinede yabancıya para yatırmaktansa yerliye yatırmak daha iyi. En azından yerli sinemanın bir geleceği olur. Az da olsa yurt dışına satış yapma imkanı da var. Örneğin "Son Osmanlı Yandım Ali" ve "Eve Giden Yol"u sattık. Ticari olarak önemli değerler olmasa da Türkiye'nin tanıtımı açısından önemliydi.

Şu sıralarda Karayip Korsanları filminin bir parodisi olan iddialı bir yapım "Karaman Korsanları"nın çekim aşamasındayız. Öte yandan "Recep İvedik"in yaratıcısı Şahan ve Togan Gökbakar kardeşler "Recep İvedik"in yeni macerasının senaryosu üzerinde çalışıyor.

TÜRK SİNEMASI TOP 10
(bin kişi)
Filmin Adı
Seyirci
1. Recep İvedik
4.297
2. Kurtlar Vadisi: Irak
4.256
3. G.O.R.A
4.001
4. Babam ve Oğlum
3.834
5. Vizontele
3.308
6. Vizontele Tuuba
2.894
7. Organize İşler
2.618
8. Hababam Sınıfı Askerde
2.587
9. Eşkiya
2.571
10. Kahpe Bizans
2.472




YILLARA GÖRE SEYİRCİ SAYISI
(bin kişi)
Yıl
Toplam
Yerli
2007
31.161.700
11,875.723
2006
34.838.783
18.058.346
2005
27.250.989
11.441.856
2004
29.702.471
11.108.044
2003
24.620.149
5.631.832
2002
23.510.051
1.987.574
2001
28.159.790
7.590.018
2000
25.257.326
6.005.345



YABANCI FİLMLER TOP 10
(bin kişi)
Filmin Adı
Seyirci
Titanik
2.844
Yüzük Kardeşliği
1.755
Truva
1. 692
Matrix Roleaded
1.470
İki Kule
1.456
6.His
1.428
Matrix
1.354
Kralın Dönüşü
1.248
Harry Potter Felsefe Taşı
1.173
Mumya
1.113

#content { ); }#content li { margin-left:25px; }
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla