Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-08-2008, 09:06   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
21 Ağustos 2008 Basın Özeti

İspanya'da dün 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası gazetelerin birinci sayfalarından okurlarına duyuruluyor.
Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.

Times, ''Tatil uçağında 153 kişi yanarak öldü.'' derken, Daily Telegraph düşen uçağı "ateş topu" olarak niteliyor, Independent haberi "tatil uçuşunun cehenneme dönüştüğü" başlığıyla aktarıyor.
Gazete ayrıca görgü tanıklarının uçaktan sağ kurtulanlar olmasını mucize olarak değerlendiren anlatımlarını da başlığına taşımış.
Yeni füze krizi kapıda mı?
Gazetelerin iç sayfalarında ise, son bir haftadır olduğu gibi Gürcistan'a ilişkin kriz ve Rusya ile NATO arasında yaşanan gerilim dikkat çekiyor.
Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri, füze kalkanı projesine ilişkin anlaşmayı dün Varşova'da imzalamışlardı.
Independent, Rusya'nın anlaşmaya sert tepkisine dikkat çekerek, Varşova ve Washington yönetimlerinin Moskova'yla yeni bir füze krizinin fitilini ateşleme riskiyle karşı karşıya oldukları uyarısında bulunuyor.
Krizin tırmandığı bir ortamda Suriye lideri Beşar Esad'ın Moskova'ya yapacağı ziyaret gerilime Orta Doğu boyutu katacak.
Esad, bugün başlayacak ziyareti öncesinde, Rusya'yla silah ve askeri iş birliği anlaşmaları yapmak istediğini açık bir şekilde vurguladı.
Times, ''Suriye'nin hamlesi'' başlığıyla başyazısından yorumladığı ziyaret öncesinde hem Şam'ı hem de Moskova'yı uyarıyor:
"Rusya'nın Kafkaslar'daki serüvenini Belarus'la birlikte onaylayan iki ülkeden biriydi Suriye.''
"Şam geçen haftaya kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin gelecek yıl iş başına gelecek yeni başkanıyla, Washington'la tam bir diplomatik ilişki kurmayı umuyordu, ancak bu olasılık giderek azalıyor. Bunun Şam için yüksek maliyeti Amerikan yaptırımlarının devam etmesidir.''
"Peki, Batı, Suriye'nin hamlesine nasıl yanıt vermeli? Öncelikle paniğe kapılmamalı. Moskova'dan füze kalkanı projesi ve limanlara ilişkin açıklamalardaki bütün soğuk savaş söylemlerine karşın bu savaş bitmiştir."
''Rusya'nın Suriye'yle yakınlaşmasını, Orta Doğu konusunda zayıf bir tutum sergileyen Batının liderliğine bir meydan okuma'' olarak yorumlayan Times, bu meydan okumaya iş birliğiyle karşılık vermek için çok geç olmadığını, Rusya'nın hâlâ Orta Doğu Dörtlüsü'nün bir üyesi olduğunu anımsatıyor.
''Bu dörtlü de İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözümden yana. Rusya'nın en azından İsrail'de yaşayan bir milyon etnik Rus'un varlığı nedeniyle bölgesel istikrarda çıkarı olacaktır.
"Şam'la yeni bir yakınlaşma Suriye'nin İran'a bağımlılığını aşındıracak, İsrail'le bir anlaşmaya varılma olasılığını azaltmak yerine arttıracaktır. Rusya, Orta Doğu dışında kendini başına buyruk ve kendi kendini baltalayacak bir dış politikaya sürükledi. Suriye'nin bu maceraya katılması aptallık olacaktır.''
"Yabancı güçler çekilmeli"
Guardian yazarı Seumas Milne Afganistan'daki savaşın kontrolden çıkmakta olduğu uyarısında bulunuyor, ülkedeki güvenlik sorununun giderek istikrarlı bölgelere de yayılmakta olduğuna dikkat çekiyor.
Guardian yazarı, Afganistan işgalinin başında konulan, El Kaide liderlerinin yakalanması ya da öldürülmesi hedeflerine erişilemediğini, tersine Amerika Birleşik Devletleri ve dostlarının acımasız ve yolsuzluğa bulaşmış savaşçı aşiret liderleri ittifakını iş başına getirdiğini, bu ittifaka "demokrat" gibi yeni kimlikler verdiğini ve El Kaide'yle Taleban'ı Pakistan'a sürdüğünü anımsatıyor.
''Terör tehdidini azaltmak bir yana, terörle savaş deneyi bu tehdidi bölgeye yaymakla kalmadı, giderek daha etkinlik kazanan direniş mücadelelerini öne çıkardı ve Taleban'a da Paştu milliyetçiliğinin yeni yüzü olarak hayat verdi.''
''Bu arada, Batı'nın Pakistan'daki askeri diktatörlüğe utanmazcasına sağladığı desteğin uzun dönemli maliyeti de bu hafta ortaya çıktı. Müşerref'in memnuniyetle karşılanan istifası ülkeyi siyasi krize terkederken, ABD'nin nükleer silaha sahip bu devletle ilişkilerindeki çelişkileri ortaya koydu.''
''Pakistan ordusu, Hindistan'a karşı stratejik konumunu güçlendirmek için Amerikan desteğine ihtiyaç duyarken, istihbarat kolu ISI, Taleban'la uzun dönemli bölgesel yatırım aracı olarak bağlantısını koruyor. Pakistan ordusu ise, Amerikan baskısı altında yerel Taleban güçlerine karşı savaş veriyor.''
Guardian yazarı, ABD'nin Pakistan'da sınır bölgelerindeki Taleban güçlerine karşı operasyon düzenleme tehdidinin dünyanın her an tutuşabilecek ülkesinde derinden istikrarsızlaştırıcı bir etki yaratabileceği uyarısında da bulunuyor.
Gürcistan'da son yaşananların da, Amerikan dış politika başarısızlıklarından oluşan Irak, İran, Filistin, Lübnan, Latin Amerika listesine eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Seumas Milne, yazısını şöyle noktalıyor:
''Bu savaşı sona erdirmenin tek yolu, ülkedeki bütün oyuncuların -buna Taleban da dahil- katılımıyla, bölgesel güçler ve komşuların garantisi altında varılacak siyasi bir anlaşma sonunda yabancı askerlerin Afganistan'ı terketmesi.''
''Afganların büyük çoğunluğu, Batılı kurumlarca düzenlenen anketlerde bile, Taleban'la müzakereyi desteklediklerini söylüyor. Taleban da, ancak yabancı askerlerin ayrılmasından sonra masaya oturacağında ısrarlı.''
''Eğer, tek engel buysa o zaman paralel süreçler yaratılabilir. Ancak Amerikan güçleri ve NATO'nun taahhütleri dikkate alındığında, Afgan savaşının alevlerinin daha fazla yayılması kaçınılmaz.''
"Yakalayabilirseniz yakalayın"
İngiltere gazetelerinde son 15 gündür olduğu gibi olimpiyat haberleri yine birinci sayfada.
Pekin Olimpiyatları'nda haftasonu 100 metre finalinde dünya rekoru kırarak altın madalyaya uzanan Usain Bolt'un dün de 200 metrede yine rekor kırarak şampiyon olması gazetelerin birinci sayfalarında yer buluyor.
Independent, ''Yakalayabilirseniz yakalayın'' başlığı ve Bolt'un rekora koşarkenki fotoğrafıyla manşetinden aktardığı haberinde ''Bolt, yine olimpiyat tarihine depar attı.'' diyor.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla