Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-07-2006, 04:12   #1
GoD of WaR
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yabancı Dil Öğrenme Metodları

herhangi bir yabanci dili ogrenmeye niyet etmis ve bu amac icin anadolu lisesi, ozel okul, kurslar, yurtdisi egitim gibi binbir cesit alternatifi degerlendirmeye karar vermis olunabilir... amma ve lakin, katildiginiz ortam ve muhabbetten ziyade sizin kendi gayretiniz haricinde hicbir guc ve varlik size o yabanci dili ogretemeyecektir... bunun icinde bazi metodlar vardir ki bunlara yabanci dil ogrenme metodlari denir...
ornegin:
-ogrenmek istediginiz dilin anadil olarak konusuldugu ulkeye gidin ve kasın... (paraniz olsa da olmasa da cok onemli degildir, hic paraniz yoksa akrabalarinizin yasadigi bir ulkenin dilini ogrenmeye niyetlenin... oyle boyle kasarken ogrenilir)
-ogrenmek istediginiz dili anadili olarak konusan bir sevgili edinin ve onu mutlu edin...
-ogrenmek istediginiz dili anadili olarak konusan arkadaslar edinin ve icin onlarla, dertlerinizi o dilde anlatmaya calisin
-kursa gidiyorsaniz taksitleriniz duzenli olarak yatirin.


hurriyet gazetesi sunlari soylemis:

1) "ayrıntıları kaçırma": yabancı dili bir kursta ya da okulda öğreniyorsan, öncelikle dersleri kaçırmaman gerekir.

2) "tekrar et": her gün eve gittiğinde mutlaka o gün öğrendiklerini tekrar et. böylece öğrendiklerini pekiştirebilir, anlamadığın noktaları not alabilir ve öğretmenine henüz bilgilerin tazeyken sorularını yöneltebilirsin.

3) "cümleler kur": öğreneceğin dilin bütün kelimelerini kası sürede tabii ki ezberleyemezsin. ama kelime hazineni geliştirmek için de elinden geleni yapmalısın. ilk adım, öğrendiğin yeni kelimelerle cümle kurmak.

4) "sormaktan çekinme": öğrenme aşamasında, bazen konuyu anlamaman çok normal. bu tip durumlarda senden başka kimsenin anlamadığına dair çıt çıkmıyorsa, kendini aptal gibi hissetme. hemen parmağını kaldır ve anlamadığın yeri sor.

5) "yanlış yap": pratik yapmak, öğrenmek için en önemli adım. bu yüzden kesinlikle "yanlış yapacağım" diyerek utanıp çekinme. bilmediğin kelimeler olsa da, derste çat pat konuşmaya çalış. unutma, ilk etapta derdini anlatman önemli!

6) "okumanı geliştir": okuma becerini geliştirmek için yabancı dergi ve gazeteleri oku. böylece, bir yandan o ülkenin dilini öğrenirken, bir yandan da kültürünü öğrenebilirsin.

7) "yaz, yaz, yaz": öğrendiğin dilde günlük yazmak, okuduğun bir kitabın özetini çıkartmak veya seyrettiğin bir filmi yorumlayarak yazmak, dilini geliştirmene yardımcı olacaktır.

"ortamlara gir": öğrenmek istediğin dili arkadaşlarınla konuşarak geliştirebilir, yabancıların takıldığı kafelere giderek onların ortamlarına katılabilirsin. örneğin kadıköy'de "teacher's bar", taksim'de "rıddım", "madrid", "çınaraltı", "james joyce irish pub", "tsquare" ve elbette sultanahmet, turist kaynıyor.

9) "izle, dinle": imkanın varsa mutlaka yabancı kanalları ile. ayrıca, dvd'de film izlerken dilini seçme şansın bile var! yabancı müzik dinlemeyi de ihmal etme. doğru düzgün bir şey anlayamıyor musun? korkma, bu sorunu yaşayan yalnız sen değilsin! zamanla kulağın alışacak ve bir süre sonra pek çok şeyi anladığın fark edeceksin. hem bu aksanının gelişmesine de yararlı olacak!

10) "sürekli sözlük kullanma": yabancı dili öğrendikçe yavaş yavaş seviyene göre kitaplar okumaya başla. yalnız, bilmediğin kelimeler için her seferinde sözlük açmak yerine, cümlenin gidişatından ne demek olduğunu çıkarmaya çalış. sürekli sözlükten bulmaya çalışmak, kısa süre sonra canı sıkacağı gibi keyifli bir okuma seansını da kâbusa dönüştürebilir.
__________________
fb öfkemsin gs nefretimsin !




GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla