Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-09-2008, 19:47   #1
|RespecT Me|
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ölmek için bu sudan 77 yıl içmelisiniz




İzmir'deki arsenikli su tartışmalarına ODTÜ mezunu kimyacı açıklık getirdi.



ABD’nin Rice Üniversitesi’nde sudaki arseniği yok etmek üzere geliştirilen "Kir Mıknatısı" projesinde yer alan ODTÜ mezunu kimyacı Dr. Cafer Yavuz, İzmir’deki arsenikli su tartışmalarına katıldı. Dr. Cafer Yavuz, "Günde bir litre su içiyorsanız, en aşağı 77 yıl bu sudan içmeniz gerekli ki arsenik sizi öldürebilecek duruma gelsin" dedi.

Ortaokul ve liseyi İzmir’de okuduğunu, 6 yıl boyunca da bu suyu içtiğini söyleyen Yavuz, "Yaşanan polemiklere bakılınca birkaç politikacının çıkar sağlamak uğruna halka eziyet çektirmesi çok üzüntü verici" dedi.

Yavuz, gelişmiş ülkelerde arseniğin bir problem olmamasının tamamen ekonomik güçle ilintili olduğunu kaydetti. Yavuz, bir su kaynağındaki arseniği hiç kalmayıncaya kadar temizlemenin ucuz olmadığını, suyun "su kadar ucuz kalabilmesi için" büyük çapta filtreleme gerektiğini söyledi. Yavuz, şunları söyledi:

"Bu yüzden sudaki arsenik değerini belirli bir miktarın altına indirmek hesaplı oluyor. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü sudaki arsenik için maksimum seviyeyi belirliyor ve buna içme suyu üreten şehir ve şirketlerin uyması gerekiyor. Eskiden bu rakam litrede 50 mikrogram idi ve birkaç yıl önce 10 mikrograma çekildi. Bu geçiş, mesela ABD’de Ocak 2006’da oldu. Yeni limit uygulaması, beraberinde yatırım gerekliliği getiriyor. Geçiş oluncaya kadar içildiğinde sorun çıkmamış iken bir anda kıyamet koparılması da çok akla yatmıyor. Dünyada çoğu ülkenin hálá 50 mikrogramı limit kabul etmesi de onun altındaki miktarların hala bir sorun olmadığı şeklinde algılanabilir." (Hürriyet)
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla