Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-09-2008, 01:46   #3
Constantin
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

8.) Mikroişlemcilerin Uygulama Alanları
Mikroişlemcilerin yeteneklerinin zamanla artması, kullanım alanlarında çeşitlik ve yaygınlığa neden olmuştur. Mikroişlemcilerin kullanım alanlarını iki genel konuda toplayabiliriz,

8.1)Atanmış Bilgisayar Uygulamaları
Belli bir amaca ulaşmak için gerçeklenmiş ve bilgisayar içeren dizgelere, atanmış bilgisayarlı dizgeler adı verilmektedir Atanmış bilgisayar uygulamalarına bazı örnekler aşağıda sıralanmıştır:
· Bilgisayar destekli üretim tezgahları.
· Mikroişlemci kullanan otomatik çamaşır makineleri.
· Mikroişlemci içeren mikrodalga fırınlar.
· İklimlendirme dizgeleri.
· Bilgisayarlı otomobil yakıt dizgeleri
Verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi, atanmış bilgisayar, ilişkili olduğu dizge içinde gömülü olarak yer almaktadır. Bu nedenle, çoğu kez kullanıcı tarafından fark edilmez.

8.2) Genel Amaçlı Bilgisayar Uygulamaları
Genel amaçlı bilgisayar, standart bir donanım ile kullanıcıya sunulan bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlara örnek olarak:
· Ana bilgisayarlar
· İş istasyonları
· Bireysel bilgisayarlar (PC) verilebilir
Mikroişlemciler, bilgisayarın her iki tür uygulaması için de önemli ivme kaynağı olmuştur, Mikroişlemciler Üretilmeye başlamadan önce, atanmış bilgisayar uygulamalar yok denecek kadar azdı. Mikroişlemci öncesi bilgisayarların büyük boyutta olmaları ve pahalı olmaları, atanmış bilgisayar uygulamalarına olanak vermemiştir. Örneğin, mikroişlemci öncesinde, bilgisayarla yönetilen bir çamaşır makinesi düşünülemezdi.
Geçen 25 yıl içinde mikroişlemci tabanlı dizge tasarımı uygulamalarının sayısı çok hızlı artmıştır. Hemen hemen her konuda mikroişlemcili dizge uygulamasına rastlanmaktadır. Mikroişlemcili dizge tasarımında, tasarıma uygun mikroişlemci seçimi yapılmaktadır Örneğin, bir çamaşır makinesi, mikrodalga fırın veya benzer ölçekte uygulamalar için 8 bitlik mikroişlemciler yeterli olmaktadır Buna karşın bir üretim tezgahının denetimi ya da bir robot denetimi için 16 hatta 32 bitlik mikroişlemciler gerekmektedir Uygulamaların çeşitliliği nedeniyle, değişik sözcük uzunluğu (8, 16, 32 bit) olan mikroişlemciler üretilmektedir.
Sadece 8 bitlik mikroişlemcilerin üretildiği yıllarda, mikroişlemci tabanlı, genel amaçlı bilgisayar örneklerine rastlanmıştır. Bu dönemde gerçeklenen ve adına "ev bilgisayarı" denilen ilginç örnekler hatırlardadır. 16 bitlik mikroişlemcilerin üretilmesinin ardından bireysel bilgisayarlarda önemli bir atılım gözlenmiştir. Bu dönemde, IBM uyumlu PC’ler ve Apple uyumlu bilgisayarlar yaygın biçimde kullanılmıştır IBM uyumlu PC’lerde Intel ailesinin mikroişlemcileri (I8088, I80186, I80286, I80386, I80486, Pentium) kullanılırken, Apple uyumlu bilgisayarlarda Motorola ailesinin mikroişlemcilerinin (MC68000, MC68020, MC68030, MC68040) kullanılması yeğlenmiştir. Mikroişlemciler, iş istasyonlarında da kullanılmıştır. İş istasyonlarının üretiminde belli süre Motorola MC 680X0 ailesinin işlemcileri kullanılmıştır.
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla