Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-09-2008, 01:46   #5
Constantin
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

9. 1.12.2) Denetim Biriminin Çıkışları
Oku/Yaz: İki yönlü çalışan veri yolu üzerindeki verilerin akış yönünü belirleyen bir çıkıştır. Bu çıkışın 1 konumu okuma ve 0 konumu yazma durumunu belirler. Okuma yönü bellekten ve giriş / çıkış arabirimlerinden MİB’ ne doğrudur. Yazına yönü ise MİB’ inden belleğe ve giriş / çıkış arabirimlerine doğrudur. Intel ve türevleri mikroişlemcilerde Oku / Yaz çıkışı Oku ve Yaz olarak ayrı ayrıdır. Ancak okuma ve yazma kavramında farklılık yoktur.
Yalıtıldı: Veri yolu ve adres yolunun yalıtıldığını, aynı yolları kullanan diğer birimlere duyurmak için gerekli bir çıkıştır.
Saat çıkışı: Saat osilatör devresi MİB içinde olan mikroişlemcilerde, bilgisayar içindeki diğer birimler için gerekli olan saat işaretini elde etmek için kullanılan bir çıkıştır. Bu çıkış ya MİB’ ne uygulanan ya da MIB’ inde üretilen saat frekansında ya da bunun bölünüşü bir frekansta olabilir.
Bellek ya da giriş/çıkış arabirimi: Adres yolu üzerinde bulunan adres bilgisinin, bir bellek gözünü mü yoksa bir giriş/çıkış arabirimini mi adreslemek için kullanılacağını belirtir.

9.2) Merkezi İşlem Biriminin Donanım Özelikleri
Tek kırmık olarak üretilen MİB’ııe dışarıdan bakıldığında, temelde, veri yolu, adres yolu ve denetim bağlantıları görüleceklir. MİB uçlarının adları ve kısaltmaları aşağıda verilmiştir
Veri Yolu
Adres Yolu
Saat SAAT
Albaştan ABN
Bekle BEK
Kesme KES
Kesme İsteği KİS
Yalıtım YLT
Oku/Yaz O/Y
Yalıtıldı YLDD
Saat Çıkışı SAAT ÇIKIŞI
Bellek yada Giriş Çıkış Birimi B/G/Ç
Bu girişlerin dışında besleme uçlarınında olacağı açıktır. MİB ‘nin iki yolu üç konumlu kapılarla tasarlanmıştır. Bu yollarda bulunan her bir hat çıkışı bir anda ancak bir TTL yük sürebilecek kapasitededir. Yolların dışında kalan diğer çıkışlar, üç konumlu kapı biçiminde olmayabilir ancak sürme güçleri genelde 1 TTL yüke eşittir. Görüldüğü MİB’ in çıkışları oldukça güçsüzdür. Bu nedenle bilgisayar donanımında giriş akımı az olan devre elemanlarının kullanılması gerekir.
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla