Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-09-2008, 01:53   #1
Constantin
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Garaj Kapısı Kontrol Devresi

PIC ile yapılan garaj kapısı kontrolü


InfraRed (IR) uzaktan kumanda sistemleri ışık kaynağı olarak bir IR Led diyottan,alıcı olarak da bir adet IR fotodiyot veya transistorden faydalanırlar. Aşağıda şemadan da görüleceği gibi IR uzaktan kumanda sistemimiz bir adet verici ve bir adet alıcı devresinden oluşur.IR verici devresinde bir adet IR Led ile IR spektrumun da ışıma sağlanır. IR led’in bağlı olduğu LM555 entegresi 38...40 Khz aralığında bir osilatördür. Bu osilatör vericideki pic 16f 84 tarafından modüle edilerek 38 khz modüleli kontrol sinyali elde edilir. Aklınıza neden pic ile led’i direkt sürmüyoruz 38 khz,ye ne gerek var gibi bir düşünce gelebilir. Bunun en basit açıklaması etraftaki kızılötesi parazit kaynaklarının karışmasını önlemek için olacaktır. Evlerde kullandığımız standard enkandesan ampuller 50 Hzlik IR kaynakları olarak çalışırlar...Eğer biz 38 Khzlik taşıyıcıyı kullanmasaydık 50 Hzlik sürekli ve güçlü bir bastırma bizim alıcıya sinyal yollamamızı engellerdi.

IR alıcı devresinde kullandığımız SHARP firmasının GP1U52X IR alıcı modülü, tv lerin üzerinde bulunan ve IR el kumandasından gelen sinyalleri algılayıp bunları 38khzlik taşıyıcıdan süzerek saf kontrol datasını bırakan bir ünitedir...Kısaca tek bir fototransistörden ibaraet değildir...Modül içinde bir adet IR fototransistör,38khz lik bir band-geçiren filtre, kuvvetlendirici, sinyal şekillendirici bulunur. Çıkışı TTLseviyesinde kontrol sinyalidir.

Bu modül sizi korkutmasın, bulmak zor değil çünkü her IR kumandalı tv üzerinde böyle bir modül bulunmak zorundadır.Belki aynı marka veya tip bulamazsınız ama bacak bağlantılarını öğrenebildiğiniz sürece herhangi birini kullanabilirsiniz. Telefunken firmasının TK19 modülü bir ara SHARP'la birlikte piyasada sıkça bulunuyordu.Verici devresinin RB0..RB7 bacakları kontrol uçlarıdır. Bu uçları anahtarlar yardımıyla şase ile irtibatlarsanız alıcıda irtibatladığınız bacak örneğin vericide RB0 ise alıcıdada RB0 iletime geçer. Bıraktığınız anda alıcıya yeni bir kumanda sinyali gelene kadar ilgili bacak iletimde kalır. Kumanda sinyali giderken RA1 bacağına bağlı led yanar.

Burdan indirebilirsiniz (RapidShare Webhosting + Webspace)
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla