Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-09-2008, 13:59   #1
RamesooN
Hayatın Anlamı Siyaz Beyazdı
 
RamesooN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Türkiye ye Premier Lig Modeli

Kulüpler Birliği Vakfı'nın, Türk futbolundaki değişiklikler, gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere düzenlediği sempozyum sürüyor.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlenen sempozyumda ilk konuşmayı yapan Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım, kulüpler birliğinin geleceğine yönelik çalışmalarındaki amacın, Avrupa'daki büyük futbol ülkelerinde olduğu gibi, lig organizasyonu yapan, ligin ticari haklarını belirleyen, büyüten, pazarlayan ve oluşan geliri paydaşlarıyla paylaşan bir tüzel kişiliğe dönüştürmek olduğunu ifade etti.

Bu modelde ligin bir tüzel kişilik, kulüplerin de bu tüzel kişiliğin ortakları olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Kulüpler birliğinin geleceğine yönelik çalışmalarımızda amaç, Avrupa'daki büyük futbol ülkelerinde olduğu gibi, lig organizasyonunu yapan, ligin ticari haklarını belirleyen, büyüten, pazarlayan ve oluşan geliri paydaşlarıyla paylaşan bir tüzel kişiliğe dönüştürmektir. Bu modelde lig bir tüzel kişilik, kulüpler bu tüzel kişiliğin ortaklarıdır. Ligin tüm nitelikleri ortaklar tarafından belirlenmiştir. Bu kriterler ile organize edilen ligde, ligin marka değerini oluşturan tüm ticari hakları, ortaklar tarafından yaratılmakta ve bu kuruluşça belirlenen kriterlere uygun şekilde ortaklar arasında dağıtılmaktadır. Bahsettiğim bu hususlar bugün son derece uzakmış gibi görünse de ligin kulüpler tarafından organize edildiği bu model, bugün Avrupa'nın büyük futbol ülkelerinde başarıyla uygulanmaktadır.''
Geçen hafta, Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın Avrupa lig birliklerinin üst düzey bir yetkilisiyle bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduğunu bildiren Yıldırım, ''Bu birlik UEFA ve FIFA tarafından tanınmış olup, futbolun tüm tartışma ortamlarında kulüpleri temsil eden bir sendika gibi hareket etmektedir'' dedi.

Kısa sürede bu birliğe üye olma arzusunu taşıdıklarını ifade eden Yıldırım, organize edilecek yeni yapıyı Türkiye'de kurup, bu modeli oluşturma yolunda Avrupa lig birliğinin tecrübesinden yararlanmak istediklerini anlattı.

Yıldırım, bu modelin en iyi şekliyle uygulandığı İngiltere Premier Ligi'nin mevcut durumuyla Türkiye liginin durumu kıyaslandığında, bu modelin İngiltere ligine katkısının çarpıcı bir şekilde ortaya çıktığını vurguladı..

BEŞİKTAŞ'TAN KATILIM OLMADI-
Kulüpler Birliği Vakfı sempozyumuna Beşiktaş Kulübü'nden katılım olmadı.

Konuşmaların yapıldığı ilk bölümde siyah-beyazlı kulübü temsilen bir yönetici salonda bulunmazken, toplantının açılışı 41 kulüp temsilcisinin katılımıyla yapıldı.
RamesooN Ofline   Alıntı ile Cevapla