|    Banned    
				  Üyelik tarihi: Nov 2007  
					Mesajlar: 9.862
				   Tecrübe Puanı:  0     |            İftar sofralarına Türk Kahvesi keyif katıyor.       Kadifemsi köpüğü sayesinde  damakta en uzun süre tadını bırakan kahve, orucunu yeni açanlara dinamizm  veriyor. Ramazan sofrasında kahve içmek Türk halkı için keyiften öte anlam  taşıyor. Türkler tarafından keşfedilen "Türk Kahvesi"nin özel tadı, köpüğü,  kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği bulunuyor.     
Zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plana çıkan Türk  Kahvesi, sindirime yardımcı olması nedeniyle iftar sofralarının da vazgeçilmezi.     
Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde  edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine  ve eşsiz aromasına kavuştu.Türkler sayesinde kahveyle tanışan Avrupa, uzun  yıllar kahveyi, "Türk Kahvesi" yöntemine uygun hazırlayıp tüketti.     
Türklerin yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahvenin, güğüm ve  cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldığı belirtildi.    
İlk  Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehanelerde halkın kahveyle  tanıştığına dikkati çeken uzmanlar, şu bilgileri verdi:    
"Günün her saati  kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve  edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü, dönemin sosyal  hayatına damgasını vurdu. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok  miktarda tüketilmeye başlandı.    
Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda  kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle   
içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa  sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı  elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm  dünyayı sardı."     Özellikleri  
Damak uzmanları, Türk  Kahvesi'ni, "yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını  devam ettiren kahve türü. Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz  köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir" diye tanımlıyor.    
Uzmanlar,  ince kenarlı fincanda sunulduğu için diğer kahve türlerine göre daha yavaş  soğuyan Türk Kahvesi'nin böylece daha uzun süren kahve keyfi verdiğine işaret  ediyor.     Uzmanlar, yoğun kıvamıyla hafızada yer eden Türk  Kahvesi'ni şöyle tarif ediyor:    
"Diğer kahve türlerine göre,  daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir. Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü  ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Kahve tutkunları tarafından,  kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir.    
"Kahve Falı" ile  geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür. Eşsizdir çünkü kahvesi  fincanın içindedir ancak telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve  süzülmesine gerek kalmaz. Hazırlanırken şeker ilave  
edildiğinden diğer  kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur. Diğer kahve  türlerine göre bir içimde daha az kafein içerir."     Pişirilme ve  ikram farkı   Tiryakiye yakışır bir kahvenin ağır ateşte 15-20 dakika  pişirilmesini ve cezvenin sık sık ateşe sürülüp çekilmesini öneren uzmanlar,  nasıl pişirilirse pişirilsin köpüksüz bir Türk Kahvesi olmayacağını vurguluyor.  Eski dönemlerde Türk Kahvesi'nin genellikle şekersiz olduğuna dikkat çeken  uzmanlar, "Bunun yerine kahve öncesinde veya sonrasında tatlı bir şey yemek veya  içmek geleneği vardı. Tatlı olarak şerbet benzeri içecekler alındığı gibi reçel,  şekerleme veya lokum da yenirdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisindeki  Yunanistan, Makedonya, Yugoslavya gibi yerlerde ve Türkiye'de kadınlar  tarafından Türk kahvesi genellikle şekerli olarak alınırdı" dedi.     
Uzmanlar, "Bu bakımdan sade, yandan çarklı, orta gibi isimlerle kırkı  aşkın kahve pişirme şekli bulunmaktadır. Şayet kahvenin değişik ve güzel bir  koku taşıması isteniyorsa fincanların dibine yerleştirilen bir mahfaza içine  kokulu maddeden bir parça konulurdu. En çok yasemin, amber ve karanfil  kullanılırdı" diye konuştu.     Dozunda içince tehlike yok, fayda  çok  
Türk Kahvesi'nin dozunda içildiğinde sağlığı tehdit edecek  zararlı yanı olmadığını ifade eden uzmanlar, teskin edici ve dinlendirici  özelliği olan bir fincan kahvedeki 50 miligram kafeinin hemen vücuttan  atıldığını belirtiyor.    
Bu bakımdan Türk Kahvesi fincanının ideal  ölçülere sahip olduğunu dile getiren uzmanlar, "Bir fincandan fazla içildiğinde  zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plana çıkar. Sindirime yardımcı  olur. Bu yönüyle şekerli  
içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini  önler. Yerinde ve zamanında içildiği zaman olağanüstü bir keyif verici olarak ün  yapmıştır" diye konuştu.     Lezzetli bir Türk kahvesinin püf  noktası  
Geçmişte mangal külünde bakır cezveyle pişirilen Türk  Kahvesi, kahve makinalarına karşın bugün de kısık ateşte cezvede pişirilme  geleneğine uygun hazırlanıyor. Lezzetli Türk kahvesi yapmak için önerilen tarif  şöyle:    
"İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz. Mümkün olduğunca  az kişilik yapmaya çalışınız. Hatta kişi başına her seferinde ayrı ayrı bir  fincanlık pişirme tercih edilmeli.    
Her fincan için iki çay kaşığı kahve,  iki çay kaşığı şeker (arzuya göre) ilave ediniz. Kısık ateşte kahve ve şekeri  iyice karıştırınız. Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ediniz. Kalan  kahveyi bir taşım daha pişiriniz ve fincanlara yavaş yavaş dökünüz. Sunulurken  yanında su verilmesi gelenektir. Kahveden önce içilen su, ağzı kahve lezzetine  hazırlar." (CNNTürk)    
     
				__________________  ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!         |