Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-04-2006, 11:04   #1
xarizma
 
xarizma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Örnek Sergen mi olmalı?

Güven Taner

Beşiktaş Teknik Direktörü Jean Tigana, Denizli'deki beraberlikten sonra soruları yanıtlarken, "Hem sakat, hem de hasta idi. Zaten Sergen'in, formunun kilosunu bulması lazım. Unutmayalım ki Sergen bu yıl sadece 8 maçta oynadı" dedi. Soru, Beşiktaş iyi oynayamıyor, 'Sergen oynasa durumu düzeltir miydi?' gibisinden, sorulmuştu...


Söyleyip yazdığımda, "Sergen bu takımın temel direği, kurtarıcısı değil! Sergen bu takımın süsü. Süse gerek olduğu zaman, ya da bıçak kemiğe dayandığında oynatılmalı" dediğimde kimileri çıldırıyor.
Tigana bizim düşüncemizi, bir teknik direktörün söylemesi gerektiği gibi ortaya koydu. Denizli'deki takımda Sergen olsa, ne yazardı? Baskı kurup top mu kazanacaktı? Boş alanda hazır top bekleyecek, top rakipte iken, takımı bir eksik oynatacaktı.
Beşiktaş'ı bugünkü cılız durumda tutan, Sergen gibi 'süsleri' bir ' temel direk' bir 'kurtarıcı' gören bakış açısıdır. Sergen gerçek anlamda kurtarıcı bir 'yıldız' olsa, Beşiktaş bu halleri yaşamaz... Zira yıldız, üstün verimde devamlılığı olan kişidir.

Şimdi gelelim sadede...
Bu yazı aslında bir Sergen yazısı değil. Sergen tipindeki oyunculara ülkemizdeki bakış açısını ele alan bir yazı.
Sergen'e bakış öylesine yanlış ki, Sergen hâlâ gençlerin önüne bir 'örnek' ve bir 'ulaşılması gereken hedef' gibi konmakta! Sergen bir örnektir ama 'iyi örnek' değildir. Gençler onun gibi olmaya özendirilmemelidir.

Sergen yeteneklerini kullanamayan, yetenekleri oranında yarar üretmeyen, devamlılığı olmayan, işini ciddiye almayan, işini doğru düşünmeyen, sırtını çalışmaya değil, yanlızca yeteneklerine dayandıran, yaşama karşı tembel biridir. Böyle biri örnek alınamaz. Böyle birinin yalnızca üstün yeteneklerine hayran olunur. Ve konu orada bırakırılır.
Bir gencin önüne Sergen'i örnek olarak koyarsanız, genci, toplumsal duyarsızlığa, mesleksel vurdumduymazlığa, verimde devamsızlığa, kendini geliştirmemeye, tembelliğe itersiniz.
Nevar ki gene de bir Sergen etkisi sürüp gitmekte!
Bakın Gökhan Güleç'e. Pırıl pırıl, verdiğini alan, gelişmeye bedence ve kafaca açık 21'inde bir genç. Onun ilk söylemlerinde de Sergen'i örnek almak, onun gibi olmak vardı!
Delikanlıyı anlıyorum. Zira onu 'örnek alıyor olmak' prim yapar Beşiktaş topluluğu içinde. Sergen'i örnek seçtiğini açıklarsan topluluğa sevimli görünürsün!

Beşiktaşlıların Sergen sevgisi onun yeteneklerine duyulan hayranlıktan kaynaklanır. Veriminden değil. Ben de öyle seviyorum. Ama onu, mesleğini icra edişine bakarak, asla bir örnek olarak seçmem ve bir gencin önüne iyi örnek olarak koymam.
Kimse koymamalı. 11 yaşında bir futbol cambazı Muhammed tanıtıldı topluma. Ve çocuğa şimdiden öğretmişler, ya da kimse öğretmemiş de çocuk duyduklarını bilinçsiz olarak tekrarlıyor. Ronaldinho ve Sergen'i örnek alıyormuş. Ne alaka bu çocuk? Ne alaka bu, o çocuğa yol gösterenler? Ronaldinho'yu örnek seçiyorsanız, Sergen ile işiniz ne? Sergen'i seçiyorsanız, Ronaldinho ne oluyor? Biri verim abidesi, birisi verimsizlik!

Minik Muhammed Sergen'den yenetek mi öğrenecek? O zaten Tanrı vergisi olarak kendinde en az Sergen kadar var.
Ona artık, o yetenekleri nasıl değerlendireceği öğretilmeli. Ve bu değerlendirme asla Sergen gibi olmamalı. Sergen becerilerini kullansa idi, bizim de Ronaldinho gibi bir dünya starımız olurdu. Ronaldinho'dan önce Barcelona formasını giyerdi. Muhammed çocuğu daha 11 yaşında yanlış yola sürmeyin.
xarizma Ofline