Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-09-2008, 15:30   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İngiliz basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz basınında bugün, "ABD'de bankaları kurtarma planında uzlaşma", "Bradford and Bingley ve Fortis için kamulaştırma", "Çin'in dev uzay sıçrayışı", "Paul Newman'ın ardından" ve "Asal sayı avcıları" başlıkları öne çıkıyor.


BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish/'te yer alan basın özetlerine göre İngiltere gazeteleri bu sabah, Amerikan Kongresi'nin üzerinde uzlaşmaya vardığı Wall Street'i kurtarmaya yönelik 700 milyar dolarlık plana geniş yer ayırıyor.


Manşetlere çekilen başlıca gelişme ise İngiltere'nin en büyük emlak kredi bankalarından "Bradford and Bingley" hakkındaki kurtarma planı.


Guardian gazetesi, "Yeni bir gün, yeni bir kurtarma" başlıklı haberinde, "İngiltere hükümeti Bradford and Bingley'i kamulaştırmak üzere" ifadesini kullandı.


Gazete, bu bankanın kısa bir süre önce başlattığı reklam kampanyasında kullanılan ve gülümseyen bir kadın ile, "Çözümlendi. Halledildi. Bitti" şeklindeki sloganı yansıtan afişe de yer veriyor.


Habere göre "Maliye Bakanı Alistair Darling, Londra ve Washington'da yoğun geçen bir hafta sonunun ardından Bradford and Bingley'nin 200 şubesi ve 22 milyar sterlinlik mevduat varlığını devretmek için bir alıcı bulunacağından emin, ancak bakan, bankanın sorunlu emlak kredilerini kamulaştırmaya karar vermek zorunda kaldı".
Times gazetesi ise Bradford and Bingley bankasının kamulaştırılmasının İngiliz vergi mükelleflerine milyarlarca sterline mal olabileceğini belirtiyor.


Aynı konuya dikkat çeken Daily Telegraph gazetesi ise, "İngiltere'nin 150 milyar sterlinlik sorunlu bankası" başlıklı haberinde, "Maliye Bakanı Alistair Darling'in, Bradford and Bingley'yi kamulaştırması vergi mükelleflerinin yükünü ağırlaştırıyor. Mükellefler, bugünkü kamulaştırma sonrası, sorunlu olma potansiyeli taşıyan ve 150 milyar sterlini aşan bir alacak yapısının yükünü sırtlanacak" diyor.


Financial Times da bugünkü manşetinde Bradford and Bingley konusunu işliyor.


Gazete, "Cumartesi günü İngiliz hükümeti Bradford and Bingley'nin 22 milyar sterlinlik tasarruf mevduatı tabanı ve 200 şubesi ile bankanın genel merkezini ve emlak kredilerinin yönetiminin devralınmasını içeren bir teklif çağrısı yapmıştı. Şu anda Abbey bankasının sahibi olan İspanyol Santander Bankası ve bir diğer potansiyel alıcı ile pazarlıklar sürüyor. Hükümet şimdi Bradford and Bingley'nin, aralarında kiralama amaçlı riskli satın almaların ve beyana dayalı kredilerin da yer aldığı 42 milyar
sterlinlik emlak kredilerini kamulaştırmayı umuyor" diyor.


Financial Times, Avrupa merkezli Fortis Bankası ile ilgili olarak Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetlerinin hazırladığı kurtarma planına da ön sayfasında yer vererek, "Dün gece düşünülen seçeneklerden biri, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetlerinin, Fortis'in sermaye rezervlerini yükseltmek amacıyla bu bankanın hisselerini satın almasıydı. Fortis'in ABN bankasının özel bankacılık ve Hollanda'daki perakende bankacılık kollarını gelecek yıl alması planlanmıştı. Ancak bu alımı finanse edecek gücü olup olmadığı kuşkusu bankanın durumunu kötüleştirdi. Bu arada BNP bankası Fortis'in Belçika operasyonlarını devralma ile ilgilendi. Bunun için de Belçika hükümetinin teminat vermesini istedi. Belçika hükümeti ise bankayı yabancılara devretmek yerine kamulaştırmaya daha yakın görünüyor. Fortis bankası bu ülkede özel sektörün en büyük işvereni ve Belçika'da nüfusun yarısının banka hesapları bu bankada" diyor.


Independent gazetesinin ön sayfasında aktardığı bir haberde dün dünyaya inen Çinli astronotların fotoğrafı ve "Çin için bir dev sıçrama" ifadesi yer alıyor.


Independent başyazılarından birinde de bu konuya yer vererek, "Doğuda şimdi bir uzay yarışı yükseliyor. Bu uzay yürüyüşü, Çinliler için Pekin Olimpiyatları sonrası kendilerini iyi hissetmelerini sağlamanın yeni bir yoluydu. Ancak bir zamanların Sovyetler Birliği için geçerli olan bazı noktalar, bugünün Çin'i için de geçerli. Pekin uzaya insan yollayabilir, onları uzayda yürürken görüntüleyebilir ama Çin aynı zamanda her 10 kişiden birinin günde 1 dolara yaşadığı, devletin inşaat fonlarındaki yolsuzluklar nedeniyle okulların depremlerde çöktüğü, 50 bin bebeğin mikroplu süt nedeniyle hasta olduğu bir ülke."


Oscar ödüllü aktör Paul Newman'ın 83 yaşında ölümü gazetelerin neredeyse tümünde ön sayfalarda yer alan bir diğer haber konusu.Times gazetesi, Newman için "Bir film yıldızı, bir hayırsever ve bir babaydı" diyor.


Guardian gazetesi, "Hollywood'un yakışıklı züppesine veda" başlığını kullanırken, Independent gazetesi Paul Newman'ı yaşam ekine kapak yapıyor.
Independent Newman'ı, "Newman'ın 52 yıllık kariyerinin sırrı kötü adamları bile sevilebilir kılma yeteneğiydi" ifadeleriyle tanımlıyor.


Bilinen en büyük asal sayısını keşfeden bilim adamları ya da Guardian'ın ifadesiyle "asal sayı avcıları", 100 bin dolarlık bir ödülü talep edecekler.


Haberde, "Asal sayılar sadece 1'e ve kendilerine bölünebiliyor. Bulunan yeni asal sayıda ise 12 milyon 978 bin 189 basamak var. Bu sayıyı elle yazmak, iki buçuk ay sürebilir. Bu keşif Kalifornia Los Angeles Üniversitesi'nden Edson Smith'e ait. Keşfin, Elektronik Sınırlar Vakfı adlı bir kuruluşun 100 bin dolarlık ödülünü alması gerekiyor. Bu vakfın halihazırda 100 milyon basamaklı ilk asal sayı keşfi için 150 bin dolar, bir milyar basamaklı ilk asal sayı keşfi için ise 250 bin dolarlık bir ödül vaadi
bulunuyor" deniliyor.
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla