Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-10-2008, 14:52   #4
OutKast
 
OutKast - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 Yeni paralarımızda ne tür değişiklikler bulunuyor?

Para Reformu çerçevesinde 1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirası banknotlarının ön yüzünde Atatürk portreleri yer alacak. 5 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 10 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL'nin arka yüzünde Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde Itri, 200 TL'nin arka yüzünde de Yunus Emre portreleri bulunacak.
Merkez Bankası İdare Merkezi'nde, 1 Ocak 2009'da tedavüle çıkacak Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısı düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, para reformu çerçevesinde 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirası'ndan 6 sıfırın atıldığını anımsatarak, geçici olarak eklenen "yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle kaldırılacağını kaydetti. Yılmaz, böylece ikinci aşamada Türk Lirası'na dönüleceğini ve böylece reformun tamamlanmış olacağını belirtti.
1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirasi banknotlarinin ön ve arka yüzlerinde yer alan özellikleri tanitan Yilmaz, tüm banknotlarin ön yüzünde Atatürk portrelerinin bulunacagini söyledi.
Yılmaz, banknotlarda belirli açılarla 3 farklı Atatürk portresinin kullanıldığını ifade ederek, bu portrelerin Atatürk'ün gülümsediği fotograflardan yararlanarak tasarlandığını kaydetti. Durmuş Yılmaz, banknotlarin ön yüzlerinde, ayrıca Atatürk'ün portreleriyle bütünlük oluşturan ay yıldız motifinin yer alacağını anlattı.
Banknotların arka yüzlerinde ise ulusal ve uluslararası özellik yaratmış, tarihe mal olmuş şahsiyetlerin portreleri yer alacağını ifade eden Yılmaz, arka yüzde ayrıca onların çalışma alanları ve eserlerini sembolize eden eserlerin bulunacağını kaydetti.
Türkiye'de yetişmiş bu değerleri herkese tanıtacak olmak ayrı bir iftihar ve mutluluk vesilesi oldugunu belirten Yılmaz, isimler belirlenirken esas alınan kıstasları şöyle sıraladı:
- Bilim insanı veya sanatçı olmaları,
- Toplumumuzdan yetişmiş, herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde milli değer olmaları,
- Evrensel değer taşımaları,
- Herhangi bir siyasi görüşle özdeşleştirilmemeleri, tüm topluma mal olacak kişilikler olmaları,
- Daha önce tedavüle çıkarılan banknotlarda veya diger ülke paralarında yer almamış olmaları.
__________________
Click the image to open in full size.
|'' Beşiktaş İçin Gerekirse Sahada Kanımı Bile Akıtacağım '' R.Quaresma |
OutKast Ofline   Alıntı ile Cevapla