Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-10-2008, 13:08   #1
GhoStEaqLe
 
GhoStEaqLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Topuklular Kadar Babet Ayakkabılar da Ayağa Zararlı

Click the image to open in full size.

İSTANBUL (İHA) - Uzmanlar, özellikle son yıllarda moda olan ve rahat olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen babet ayakkabıların en az yüksek topuklular kadar zararlı olduğu konusunda uyarıyorlar.


Konuya ilişkin açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, ayağın ön yüzünde yer alan bağlarda aşırı yüklenmeye neden olduğu için babet ayakkabıların ayak ağrılarına yol açabileceğini söyledi.


Prof. Dr. Semih Akı, ayakkabı seçiminde en önemli noktalardan birinin topuk yüksekliği olduğunu belirterek, "Topuk yüksekliği 3-4 cm'den yüksek olmamalıdır. Ayrıca yeterince geniş olmalıdır. Daha yüksek topuk, ağırlığın daha fazla ayak tarafından taşınması demektir. Ayak deformitelerinin en büyük nedenleri yüksek topuklu ayakkabı kullanımıdır. Topuk ve ayakkabı ön tarafı şok absorbe eden bir materyalden oluşmalı. Parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olmalıdır" dedi.


Yüksek topuklu ayakkabıların ne gibi sonuçlara yol açacağına değinen Akı, yüksek topuklu ayakkabılar binen yükü ayak topuğunda öne doğru kaydırmakta ve ayak ön bölümünün aşırı stres altında kalmasına sebep olurken, bu tür ayakkabılar aynı zamanda diz kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olarak bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya neden olarak diz kalça ve özellikle bel ağrılarına neden olduğunu belirtti. Akı, yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskini attırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara sebep olduğunu söyledi.


"DOĞAL MALZEMEYİ TERCİH EDİN"
Ayakkabının modeli ve malzemesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akı, günlük kullanımda ayak bileğini sıkıca kavrayan ayakkabılar destek vermesi bakımından tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek ancak sürekli bu tarz ayakkabıların kullanımı ayak bileği kaslarında zayıflamaya da neden olabileceğine işaret etti.


Ayrıca ayakkabı ön ve arka bölümlerinde her iki el arasında çamaşır büker gibi bükülmeye çalışıldığında kolayca deforme olmaması gerektiğini, topuk arka kısmı, ayağa arkadan destek verecek kadar yüksek ve sert materyalden yapılmış olması gerektiğini vurgulayan Akı, "malzeme olarak da sentetik materyalden uzak durmalı, doğal deri ayakkabılar tercih edilmelidir. Doğal deri materyaller daima hava sirkülasyonu sağlamaktadır" diye söyledi.


Ayakkabının büyüklüğü nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Semih Akı "İnsanların ayak ölçüsü yaşla beraber artar. Ayrıca her iki ayak ölçüsünün birebir aynı olmama ihtimali vardır. Günün sonunda da ayaklar şişer. Bu nedenle en uzun ayak parmağına (Yunan ayak modelinde ikinci parmak birinci parmaktan uzundur) göre ayakkabı seçmek gerekir. Ayrıca ayakkabı alırken eni geniş, dar kalıp ayakkabı ya da yarım numara seçeneklerini sorun. Normalden küçük ayakkabılar ayağınızı sıkar büyükler ise düşmenize neden olabilir. Yeni aldığınız ayakkabıları ayağınıza zarar vermeden uyum göstermesi için giyme süresi aşama aşara arttırın. Birkaç gün sonra ayakkabı ayağınıza daha iyi uyum sağlayacaktır" dedi.


"BABET AYAKKABI YÜKSEK TOPUKLU KADAR ZARARLI"
Son yılların modası olan babet ayakkabıların, ayağa binen yük dağılımında, en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar olumsuzluklara neden olduğuna işaret eden Akı, Babet adı verilen alçak topuklu ayakkabılar, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden olduğunu, bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda aşırı yüklenmeye neden olarak ayak ağrılarına yol açabileceğini söyledi. Akı, ayakkabı seçerken 5 cm'lik topukyüksekliğinin ideal olarak kabul edildiğini aktardı.
#diger .igg:link,#diger .igg:active,#diger .igg:visited{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#446aca;text-decoration:underline}#diger .igg:hover{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#cb1717;text-decoration:underline}#diger .nA:link,#diger .nA:active,#diger .nA:visited{font-family:tahoma;font-size:10px;font-weight:bold;color:#a9a9a9;text-decoration:none}#diger .nA:hover{font-family:tahoma;font-size:10px;font-weight:bold;color:#a9a9a9;text-decoration:none}#diger .nD:link,#diger .nD:active,#diger .nD:visited{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#666;text-decoration:none}#diger .nD:hover{font-family:tahoma;font-size:12px;font-weight:bold;color:#666;text-decoration:none}#diger .i{border-bottom:1px solid #cecece;margin:0 20px 0 20px;padding:0 10px 0 10px;color:#666}#diger .iG{padding:0 10px 0 10px;color:#666}
__________________
Click the image to open in full size.
GhoStEaqLe Ofline   Alıntı ile Cevapla