Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-10-2008, 07:52   #31
shawnodese
 
shawnodese - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Alıntı:
JönTürk´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gordon dönemindede dünyada 4-4-2 yoktu ama o kadro o sisteme uygundu ve o sitemle 3 sene üstüste biride namağlup şampiyon olduk.Mevcut kadro hangi sisteme uygunsa onu oynatır....
Gordon döneminde 4-4-2 yoktu demek ne derece doğru bilemiyorum ama ingiltere de 4-4-2 adında dergi bile vardı

4-4-2 İngilizler tarafından dünya futbol literatürüne katılan bir taktik. Sanırım 1970 lere kadar da kökeni dayanıyor. O senelerde de tbir çok takım 4-4-2 oynuyordu. Daha sonra Almanlar 3-5-2 yi daha etkili kullanmaya başladılar. O zamanda (Daum'un ilk geldiği sene), İngiliz taktiği Alman taktiğine karşı büyük güç kaybetmeye başladı. o da Gordon'un son dönemi oldu. Gordon'un Beşiktaş'a kazandırdığı takım oyunu felsefesidir.

Günümüzde 2 tane kanat adamı kullanmak ve o iki adamın her defasında 100 metre gidip gelmesini beklemek hayalcilik olur. Futbolun geçmişe göre hızlı ve yoğun fizik gücü ile oynandığı Günümüzde bu tarz kanat adamları olmadığı için 3-5-2 iflas etmiştir. O yüzden de 1990ların ikinci yarısında lerin başında ilk başta 3 savunma ve buna ön libero kavramı eklenmiştir. Daha sonra 4-4-2 yeniden bir ivme kazanmıştır. Ancak o yıllarda uygulanan 4-4-2 Gordon dönemindeki ve gümüzdeki 4-4-2 den farklıdır. Lucescu ile 3 lü savunma tekrar moda olmuştur. o zaman yapılan ise 3 lü savunma 2 ön liberodur. Bu sistemi dünyada en iyi uygulayan hocalardan birisi olan Lucescu bile şu anda bundan vazgeçmiş ve 4'li savunmaya dönmüştür.

Şu anda günümüzde uygulanmaya çalışılan sistem ise defans ve ortasaha arasındaki bağlantıları daha da sıklaştırmak için defans ile hücum oyuncuları arasındaki mesafesi dahada kısaltmaktır. Bunun için ise klasik 4-4-2 değilde 4-6-0 gibi bir taktik kullanılmaya başlanmış, ancak buradaki 1, 2 yada 3 bazen 4 oyuncu değişmeli olarak hücuma katılıp santrafor gibi oynamaya başlamışlardır. Mourinho'nun bu denli başarılı olmasındaki temel felsefe bu taktiği iyi uygulatmasıdır.
shawnodese Ofline   Alıntı ile Cevapla