Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-10-2008, 09:38   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI

Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arsenal'in şifresi

Click the image to open in full size.

Fenerbahçe´nin rakibi Arsenal, altyapı sistemiyle adeta bir fabrikayı andırıyor...

Temsilcimiz Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ndeki rakiplerinden Arsenal’in ‘Oyuncu Tarama’dan Sorumlu’ Şefi Steve Rowley’nin sadece kulüp üyelerine gönderilen röportajına FANATİK’in Londra temsilcisi Edip Adanır ulaştı. 1980 yılından beri İngiliz temsilcisinde görevini başarıyla yürüten ve Tony Adams’ı henüz 11 yaşındayken keşfederek ünlenen Rowley’nin sözleri ders niteliğinde... Bu keyifli söyleşiyi noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşalım;
-Bize Arsenal’daki oyuncu taraması yapılaşmasını anlatır mısın?
Tamamen ekip işi. İngiltere’de 12 görevlimiz var. Bunun haricinde bütün dünyayı tarayan ağımız var. Kısa bir zaman önce Amerika’ya da el attık. Meksika, Brezilya, Arjantin, Güney Amerika, İskandinavya, İspanya, Portekiz, Fransa, İsviçre, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Slovenya, Hırvatistan ve Hollanda’da sürekli oyuncu izleyen yetkililerimiz var.
-İzleme nasıl oluyor. Siz mi söylüyorsunuz yoksa futbolcuları onlar mı buluyor?
Bütün adamlarımız kendi yerlerinden sorumlu. Senelerdir kurdukları bir sistemleri var. Futbolcularla, antrenörlerle yakın ilişkideler. Kulaklarına bir isim geldiği zaman derhal izlemeye başlıyorlar ve raporlarını bana internet yoluyla ulaştırıyorlar. Eğer rapor ilgi çekici ise iki üç kere daha izlemelerini söylüyorum.. Ve ardından baska bir adamımı gönderiyorum. Bütün raporlar ilgi çekici ise ben seyretmeye gidiyorum. Bundan sonraki iş oyuncunun dosyasını ve videosunu hazırlayıp, teknik direktörümüz Arsene Wenger’e bildirmek oluyor. Ardından Wenger kendi kontaklarını kullanarak futbolcunun kabiliyetinden başka geçmişini ve karakterini öğreniyor. Aile yapısı, arkadaş ilişkisi çok önemli. İzlemek konusunda bir sayımız yok. Mesela Fabregas’ı iki kere seyrettik ‘tamam’ dedik.
-İlk seyrettiğinizde Fabregas’ta ne gördünüz?
Çok şey... Wenger akıllı ve yaratıcı gücü olan oyuncuları seviyor. Milliyeti hiç önemli değil. Fizik olarak da belli bir seviyede olmaları lazım. Orta saha oyuncularında kuvvet çok önemli. Fabregas 15 yaşındayken bile bütün gün koşabiliyordu. Akıllı olmak ve muazzam teknik yanında kazanma hırsı da çok önemli. İngiltere’ye uyum sağlamaları da önemli.
-Carlos Vela’yı keşfettiniz. Ardından kiralık verip, tekrar takıma monte ettiniz. Onun hakkındaki görüşleriniz nedir?
Salamanca’da çok başarılı bir sezon geçirdi. Tecrübeye ihtiyacı vardı. Ardından Osasuna’ya gitti. Gelişmesinden çok memnunuz. Kısa boyuna rağmen çok çabuk, etkili ve büyük bir futbol görüşüne sahip. Forvet pozisyonunun yanı sıra orta sahanın sağında ve solunda oynayabilir. Çalışma iznini aldıktan sonra o da kadromuzun bir parçası oldu.
‘Messi’yi de biliyorduk’
Adı duyulmamış oyuncuların yanı sıra büyük isimleri de biliyoruz. Fabregas’tan haberimiz olduğu zaman Messi’den de haberimiz vardı. Arjantinli olduğu için yapacağımız hiçbirşey yoktu. Tanınmamış bir futbolcu için çalışma izni almamız imkansızdı. Teknik direktörümüz Arsene Wenger, büyük paralar harcamak yerine daha az adı duyulmuş oyuncuları kendi yöntemiyle yetiştirmekten yana. Eğer 16 yaşındaki bir futbolcuyu Wenger’e önerirsek A Takım’la çalıştığı zaman sırıtmayacağından emin olmamız gerekiyor. Gençlerin bizi tercih etmesi normal, çünkü takıma katılınca oynayacaklarından eminler.
Edip ADANIR