Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-10-2008, 10:01   #1
Skyblues
 
Skyblues - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Barzani ile görüşme bugün

Uzun bir aradan sonra ilk kez Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile Türkiye doğrudan masaya oturacak. Barzani ile Türk heyetinin görüşmesi Bağdat'ta gerçekleşecek.
Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyetin önceliği, PKK'ya karşı mücadele.

Kısa süre içinde gerçekleşmesi beklenen ziyarette, Barzani'ye "Eğer tek başına bazı adımları atamıyorsan, birlikte hareket edelim" mesajı verilecek.

Aktütün saldırısının ardından en merak edilen konuların başında Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimine karşı tavrının ne olacağı vardı.

Türkiye kısa süre içinde tavrını netleştirdi. Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki bir heyet Bağdat'ta Irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı Mesud Barzani ile aynı masaya oturacak.

Saldırı ziyareti erkene aldırdı

Aslında görüşme zaten planlıyordu, ama saldırı ziyareti erkene aldırdı. Bu kararın alınmasında son Aktütün saldırısında PKK'nın Barzani'den silah temin etmediğinin tesbit edilmesi ve son 6 ayda Kuzey Irak yönetiminin Ankara ile ilgili açıklamalarına dikkat etmesi etkili oldu.

Bağdat randevusunda ABD ile başlayan somut sürecin benzerinin Kürt yönetimi ile de kurulması Türk heyetinin ilk hedefi.

Amaç PKK'yı bölgede yalnızlaştırmak


Ankara, terör örgütünü bölgede yalnızlaştırmak istiyor. Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Barzani'ye "Eğer bunu kendin yapamıyorsan bu sefer gel birlikte yapalım" önerisi götürecek.

"PKK konusunda olumlu gelişmeler yaşanırsa arkasından açılacak fırsat penceresi, hem Erbil yönetimi hem de Türkiye için yeni dönem başlatır" mesajı verilecek.

Ankara, merkezi Irak hükümeti ile de işbirliğinin devamından yana. Murat Özçelik Bağdat'ta hem Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani hem de Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir araya gelecek.

Bu görüşmeler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak ziyareti açısından da önemli.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin, "Bağdat dışındaki şehirleri de birlikte gezelim" önerisine Gül'ün ne yanıt vereceği; Erbil - Necef - Kerkük ve Süleymaniye'ye gidip gitmeyeceği kararında ve Gül'ün Irak ziyaretinin zamanlamasında Türk heyetinin Bağdat görüşmeleri etkili olacak.
Skyblues Ofline   Alıntı ile Cevapla