Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-10-2008, 15:51   #1
Constantin
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Obama Şimdide Türkiye'ye Yanaşıyor

ABD Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama, mevcut Cumhuriyetçi yönetimin yanlış politikaları nedeniyle gerginleşen Türk-Amerikan stratejik ortaklığının, kendi başkanlığı döneminde onarılacağını söyledi.

Ermeni iddialarına destek veren açıklamaları ve Kıbrıs konusunda Türkiye için "işgalci" tanımlamasıyla Türkiye'nin tepkisini çeken Obama, partisinin dış politika seçim bildirgesinde, George W. Bush'un yanlış Irak politikasının PKK terörünü artırdığını söyledi.

Obama, "istikrarlı, demokratik ve yüzünü batıya çevirmiş bir Türkiye ile yakın ilişkilerin, Amerika'nın ulusal çıkarı için önem taşıdığını" ifade etti.
Son seçim anketlerinde Cumhuriyeti rakibi John McCain'in 12 puan önünde yer alan Obama, Türkiye'yi "Müslüman dünyasındaki en ileri demokrasi" olarak niteleyerek, Bush'un yanlış politikaları nedeniyle Türkler'in sadece 12'sinin ABD hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğunu ifade etti.

Bildirgede, "Obama, Türk ve Iraklı Kürt liderleri biraraya getirecek ve Türkiye'nin sınır bütünlüğünü garanti altına alacak kapsamlı bir anlaşmanın görüşülmesi için diplomatik bir çabaya önderlik edecek" denildi.

Kıbrıs konusuyla ilgili olarak ise Obama ve Yardımcısı Joe Biden'in, Ada'da adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması çabalarına liderlik edeceği belirtilerek, Kıbrıs'ta çözümün, "Türkiye'nin AB üyeliği önündeki önemli bir engeli ortadan kaldıracağı" dile getirildi.

Bildirgede ayrıca, "Obama ve Biden, Kıbrıs'ın, Ada'daki her iki toplumun da kendi coğrafi bölgesinde önemli siyasi etki uygulayabileceği tek bir ülke olarak kalması gerektiğine güçlü şekilde inanıyor" denildi.
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla