Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-11-2008, 13:31   #6
esther_1903
aSi diŞi kaRTaL

esther_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı:
NuraN´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, kardeş kıskançlığını çözebilmek için anne-babanın davranışlarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çocuk neden kardeşini kıskanır?
Aileye yeni katılan yeni bebekle beraber bazen büyük çocukta kardeş kıskançlığı ortaya çıkabiliyor. Bu durumun çok doğal olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, “Kardeşi olunca çocuğun yaşayacağı doğal bir yenilgi hali var. Çocuk kardeşi gelince tahtını kaybettiğini, yenildiğini düşünüyor. Anne ve babaya “siz beni artık sevmiyorsunuz” der. Anne baba duygusalsa gözleri dolar hemen. Ondan sonra da ardı arkası kesilmez tavizler başlar. Mesela çocuk okula gidiyordur, karın ağrısı başlar. Okula gitmek istemez. Çünkü okula giderse evden uzaklaşmış olacağını düşünür. Evde benden daha sevimli biri var, ya beni geri almazlarsa, bana artık ilgi göstermezlerse diye düşünür. O yüzden korkar ve hırçınlaşır” diyor.

bu durumun olmaması için yeni bir bebek gelmeden önce çocuğu kardeş duygusuana hazırlamak gerekir ve sevgi konusunda diğer kardeşin üstün olmadığının ifade edilmesi bu konuda çıkan sorunlarda da çocuklarla açık ve net şekilde konuşulmalırdır.