Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-11-2008, 15:42   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bursaspor-Beşiktaş maçı tekrarlanmalı

Kırıkkale Tüketiciler Derneği Başkanı Avukat Ümit Nuri Kocaballı, siyah beyazlı taraftarının stada alınmaması nedeniyle haksız rekabet oluştuğunu iddia ederek Futbol Federasyonu'na başvurdu, "Bursaspor-Beşiktaş maçı tescil edilemez, tekrarlanmalı" dedi.


Avukat Kocaballı, dilekçesinde Beşiktaş taraftarının Bursa'ya alınmaması sonucu anayasal haklarının ihlal edildiğini gerekçe gösterdi. Bursaspor-Beşiktaş maçının tescil edilmemesini, tarafsız sahada tekrar oynanması gerektiğini öne süren Avukat Kocaballı, bu durumu gerekirse UEFA ve FİFA'ya da bildireceğini söyledi. Ümit Nuri Kocaballı, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

Bursa valiliği 16/11/2008 tarihinde oynanacak Beşiktaş-Bursaspor maçında can güvenliği nedeni ile Beşiktaş taraftarlarının sahaya alınmamasına karar vermiştir. Bu maç için alınan karar gereği de 2500 polisi görevlendirerek, Beşiktaş taraftarlarının sahaya girmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. Bursaspor yöneticileri basına beyanat vererek, Beşiktaş yöneticilerinin de Bursa'ya gelmemesini istemişlerdir. Futbol Federasyonu'nun Beşiktaş taraftarlarının can güvenliği nedeni ile sahaya alınmaması kararını veren Bursa Valiliği GÜvenlik Kurulu, kararı öğrendiği andan itibaren bu müsabakayı tarafsız bir sahada oynatmak kararı vermesi gerekirdi.

Eğer bir şehirde bir kulüp taraftarlarının can güvenliği sağlanamıyor, diye taraftarları sahaya sokulmayacaksa, yapılacak maçta silahlar eşit değildir. Yani maç yapılacak stada ev sahibi takımın taraftarları alınacak, rakip takımın taraftarları canı tehlikede olduğu bahanesiyle haksız rekabet koşullarıyla maç oynatılacak. Böyle bir zihniyet ve maç oynatma, dünyanın en geri kalmış ülkelerinde görülemez.

Spor, insanları birbirlerine yaklaştıran dostluk ve arkadaşlık bağlarını ilerleten ve şehir ekonomilerine katkı yapan bir daldır. Bursa şehrine gelecek Beşiktaş taraftarları, şehirde harcayacak paraları ile şehir ekonomisine katkıda bulunacak ve belki Bursayı ailesiyle gezmek için de bir yol olacaktı.

Valilik Güvenlik Kurulu, can güvenliğini o şehirde sağlayamayacağına karar veriyorsa, bunu Futbol Federasyonu'na bildirip, maçın tarafsız sahada oynanarak her iki kulüp taraftarlarının maç izlemesini sağlamak zorunda idi.

Bursa Valiliği, insanların Anayasa'nın 13'üncü maddesindeki temel hakların kanunla sınırlandırması, 23'üncü maddedeki seyahat hürriyetine, 40'ıncı maddesiyle anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetleri ihlal edilen herkes, yetkili makama gecikmeden başvurma hakkına sahiptir, hükümlerine aykırı olarak verdiği güvenlik kurulu kararıyla Bursaspor-Beşiktaş maçının başka tarafsız bir sahada oynanması için federasyona müracaat etmesi gerekirdi.

Bursa Valiliği'nin aldığı anayasa ve yasalara aykırı olarak bu kararı öğrenen Futbol Federasyonu, maçın Bursa'da oynanmasını iptal ederek, maçı tarafsız bir sahaya alması gerekirdi. Bu görevini yapmayan federasyon, hukuka aykırı olan ve insan hakları sözleşmesinin 6'nci maddesindeki hukuk devletinde olmaması gereken bir karara ortak olmuştur.

Tarafsız olması gereken Bursa Valiliği ve Futbol federasyonu bu görevlerini yerine getirmemiştir. Beşiktaş taraftarlarının anayasal hakları ihlal edilmiş ve maça kulübün taraftarları sahaya tek tek sokularak oynanmış ve şartların eşit olması Bursa Valiliği vee Bursaspor tarafından önlenerek maç oynatılmıştır.

Bize göre maçın hakemi, bir kulübün taraftarlarının maça sokulmadığını, bunun için zor kullanıldığını, taraftarlarının anayasal haklarını kullanmasına mani olunduğunu görüyorsa veya biliyorsa, o maçı oynatmamaya karar vermelidir.

Federasyonunuzca bu maç neticesi tescil edildiği takdirde tüm yasal haklarımız kullanılarak uluslararası UEFA ve FİFA'ya durumun intikal ettirilerek Türkiye'de maçların valilerin ve kulüplerin keyfine göre oynatılması nedeniyle uluslararası kurallara uyulmadığını, bu yüzden organizasyonlardan çıkarılmasını talep edeceğiz.

Beşiktaş taraftarları alınmadan oynatılan ve 0-0 neticelenen maçın neticesinin tescil edilmemesini, maçın can güvenliğini sağlayamayan Bursa dışında tarafsız bir sahada oynanmasına karar verilmesini arz ve talep ederim."
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla